Fotbal: Manchester United a decis să se listeze la bursa din New York

(Jorge Guerrero / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.07.2012

Manchester United a anunţat că ales bursa de la New York pentru a debuta pe piaţa bursieră, după luni de speculaţii privind locul unde se va lista clubul de fotbal cu cei mai mulţi suporteri din lume, transmite Reuters.

Iniţial, şefii fostei campioane din Premier League aveau în vedere o emisiune de acţiuni noi la bursa din Singapore, în valoare de un miliard de dolari, în a doua jumătate a anului trecut dar, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare, au amânat operaţiunea.

Clubul englez este deţinut de familia Glazer din Statele Unite, care a anunţat marţi Organismul de supraveghere a pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission-SEC) că va demara la bursă o ofertă publică iniţială (IPO) în valoare de 100 milioane de dolari, oferind acţiuni obişnuite de clasă A la bursa de la New York. Valoarea finală a operaţiunii de cotare publică iniţială ar putea fi mult mai mare.

Numărul suporterilor Manchester United se ridică la 659 milioane, conform unui studiu comandat anul trecut de clubul britanic de fotbal şi realizat de compania de cercetare de piaţă Kantar. Aproape jumătate din suporterii MU sunt în regiunea Asia-Pacific.

"Rămâne de văzut cât de mult va beneficia clubul de fotbal de listarea în SUA, unde acest sport nu este foarte popular. Locul perfect pentru listarea MU ar fi trebuit să fie bursa din Londra", a declarat Jay Ritter, expert în operaţiuni de cotare publică iniţială la Universitatea din Florida.

Familia Glazer, care controlează clubul, este celebră în SUA, în calitate de proprietară a echipei de fotbal american Tampa Bay Buccaneers.

Datoria totală a clubului la 31 martie 2012 era de 423,3 milioane de lire sterline (663,67 milioane de dolari). Conducerea MU vrea ca din banii obţinuţi din listarea la bursă să achite această datorie. Familia Glazer va deţine acţiuni de clasă B, care vor avea 10 voturi fiecare, reprezentând 67% din drepturile de vot ale tuturor acţionarilor, păstrând astfel conducerea clubului sub controlul lor. Investitorii din SUA sunt obişnuiţi cu acest sistem de acţiuni de clasă A şi B, care a fost utilizat şi la listarea Google, Facebook şi News Corp.

Clubul a mandatat băncile JPMorgan, Goldman Sachs, Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch şi Deutsche Bank pentru a se ocupa de această operaţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor