Fostul şef al Cancelariei Guvernului Tăriceanu, inculpat pentru complicitate la luare de mită. Ce spun procurorii DNA

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Marian Marius-Dorin, fost şef al Cancelariei prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, sub acuzaţia de complicitate la luare de mită.

De aceeaşi infracţiune este acuzat şi Berteanu Petru, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale.

Potrivit procurorilor, “există date şi probe” care constituie contextul în care în cursul anului 2007, Berteanu Petru şi Marian Marius-Dorin “au ajutat un înalt demnitar să pretindă, iar, în cursul anului 2008, să primească, în mai multe tranşe, foloase materiale de la reprezentanţii unei companii austriece din domeniul IT, în schimbul exercitării atribuţiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea a patru hotărâri de guvern (ce priveau, printre altele, încheierea mai multor acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie ce avea ca obiect închirierea de către statul român a unor licenţe IT)”.

DNA mai afirmă că “în baza acestei înţelegeri, reprezentanţii companiei au achitat un comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la statul român, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. Din foloasele respective, suma de 800.000 USD a fost folosită pentru stingerea unei datorii pe care demnitarul o avea către o firmă, reprezentând contravaloarea unor servicii de consultanţă politică”.

Inculpaţilor Marian Marius-Dorin şi Berteanu Petru li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Cât priveşte presupusul autor al infracţiunii, Călin Popescu Tăriceanu, procurorii DNA afirmă că “există un impediment legal cu privire la punerea în mişcare a acţiunii penale”, respectiv Senatul a făcut recent scut în jurului liderului ALDE şi a refuzat să-i ridice imunitatea.

“Cu privire la cei doi inculpaţi, facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, mai precizează procurorii.