Fostă deputată socialistă, care a renunţat la mandat după agresiunea rusă în Ucraina, învinuită în dosarul privind finanţarea ilegală a PSRM

Ala Dolinţă, deputata Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor
Ala Dolinţă, deputata Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (parlament.md)

Fosta deputată a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) Alla Dolinţă care a renunţat la mandatul său după începerea războiului rus împotriva ucrainei, motivând că ar fi ucraineancă, a fost pusă sub învinuire de către procurorii anticorupţie în dosarul privind finanţarea ilegală a PSRM.

Reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie au declarat pentru Ziarul de Gardă că fosta socialistă Alla Dolinţă este învinuită pentru faptul că, „acţionând în cadrul grupului criminal organizat ʻDodonʼ, în perioada anilor 2018 – 2020, prin complicitate cu Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Corneliu Furculiţă, Vlad Bătrîncea, Olga Râtan şi alte persoane, a comis complicitate la acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării PSRM din partea organizaţiei criminale ʻPlahotniucʼ, complicitate la falsificarea de documente oficiale, de mai multe persoane; complicitate la falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2018 şi 2019 şi spălare de bani de un grup criminal organizat”.

Amintim că la mijlocul lunii iulie, deputata Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor Alla Dolinţă a renunţat la fotoliul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova părăsind totodată şi rândurile Partidului Socialiştilor, motivând prin faptul că nu este de acord cu poziţia PSRM faţă de războiul din Ucraina.

„Nu susţin metodele, conceptul şi retorica, atât a conducerii cât şi a partidului ca întreg”, a scris aceasta în cererea de demisie depusă preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Partidul Socialiştilor a ţinut să noteze într-un comunicat că Alla Dolinţă niciodată nu şi-a exprimat poziţia în cadrul fracţiunii sau în discuţiile cu conducerea partidului despre viziunea sa în raport cu situaţia din Ucraina. Astfel, aceştia bănuiesc că argumentele exprimate de Alla Dolinţă ar fi rezultatul unor „presiuni asupra Domniei Sale, întrucât familia ei are activităţi economice pe teritoriul Ucrainei”.

De menţionat că în iulie 2021, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, deoarece socialista Dolinţă a deţinut odată cu funcţia de deputat şi funcţia de preşedintă a Fundaţiei de binefacere „Soluţia”, fondată de fostul preşedinte şi liderul ei de partid Igor Dodon.

În cadrul controlului iniţiat în baza unei autosesizări, inspectorul de integritate a stabilit că deputata socialistă a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de deputat, în perioada anilor 2014-2019.

Precizăm că la 11 noiembrie curent, Procuratura Anticorupţie (PA) de la Chişinău a efectuat percheziţii la sediul Partidul Socialiştilor în cadrul investigării cauzei penale privind finanţarea ilegală a fracţiunii politice.

Anterior şi fostul lider al Partidului Socialiştilor Igor Dodon a fost învinuit de procurorii Anticorupţie de comiterea infracţiunii de corupere pasivă, organizarea şi acceptarea finanţării partidului politic din partea unei organizaţii criminale, săvârşite pe durata exercitării mandatului său de şef de stat, în perioada lunii iunie 2019. Potrivit oamenilor legii, dosarul lui Dodon a fost trimis în judecată.

Oamenii legii au descoperit că Dodon a pretins şi a acceptat de la fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc şi subalternul acestuia, Serghei Iaralov, bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 dolari SUA. Suma menţionată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaţilor partidului respectiv, a specificat Procuratura Anticorupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe