Fost paraşutist rus scrie o carte despre invadarea Ucrainei: Când a început totul, am cunoscut puţini oameni care voiau să lupte

Soldaţi ruşi patrulează în porţiunea distrusă a uzinei de oţel Ilici din oraşul ucrainean Mariupol
Soldaţi ruşi patrulează în porţiunea distrusă a uzinei de oţel Ilici din oraşul ucrainean Mariupol (Getty Images)

Un soldat rus care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina şi care a părăsit armata din motive de sănătate a declarat, într-o carte despre experienţa sa în război, că Rusia nu are niciun drept moral să atace altă ţară.

De asemenea, Pavel Filatiev a afirmat că, în perioada detaşării sale pe frontul ucrainean, a cunoscut puţini soldaţi ruşi care credeau în existenţa naziştilor în Ucraina şi care voiau să lupte cu vecinul lor, relatează postul B1 TV.

„Nu aveam niciun drept moral să atacăm o altă ţară, mai ales pe cei mai apropiaţi de noi. Când a început totul, am cunoscut puţini oameni care credeau în nazişti şi, în plus, voiau să lupte cu Ucraina. Nu am avut ură şi nu i-am considerat pe ucraineni drept duşmani. Cei mai mulţi din armată sunt nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă acolo.

Nemulţumiţi de guvern şi de comandamentul lor, nemulţumiţi de Putin şi de politicile sale, nemulţumiţi de ministrul apărării care nu a servit în armată. Toţi am devenit ostatici ai multor factori şi cred că am jucat prea mult. Am început un război teribil. Un război în care oraşele sunt distruse şi care duce la moartea copiilor, femeilor şi bătrânilor”, a scris Filatiev în cartea sa.

De asemenea, în carte, intitulată “ZOV” (Chemare), paraşutistul în vârstă de 33 de ani a descris starea armatei ruse înainte de război şi ceea ce s-a întâmplat în primele zile ale invaziei:

„Am decis să mă întorc în armată. Primesc ordin să vin la unitate [în Crimeea]. După 10 zile primesc uniformă de vară, nu există berete de mărimea potrivită, motiv pentru care mă duc să-mi cumpăr berete. La mijlocul lunii octombrie, încep să ne ofere uniforme de toamnă şi iarnă, dar numai purtate şi fără mărimi. Refuz să primesc uniforme purtate care nu se potrivesc, astfel intru în conflict cu comandanţii mei.

După ce m-am certat cu comandantul, mă duc să-mi cumpăr o jachetă. Ajungem în locaţia în care ar trebui să facem exerciţii. Noaptea era minus, conduceam cu camioane kamaz deschise. Mulţi militari erau fără haine calde: unii nu primeau, alţii refuzau să le primească. În decurs de o săptămână, aproximativ treizeci de militari din unitatea mea au fost internaţi la departamentul de boli infecţioase. Toţi au fost prezenţi la exerciţii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe