Fost greu PNL: "Refuzat la export, Iohannis face partidul praf. Vor scoate 10-12% la parlamentare. Toţi ştiu, dar se mint unii pe alţii"

Klaus Iohannis (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
27.09.2024

Plecat la New York (cu avion privat) chiar în timpul uriaşului scandal stârnit de faptul că liberalii au iniţiat un act normativ special pentru el, preşedintele Iohannis a declarat că nu el a cerut PNL-ului să elaboreze legea respectivă, care i-ar permite să candideze la Senat fără să demisioneze din funcţie. El a mai susţinut că nu a dorit această lege şi că va avea grijă să nu existe. Declaraţia lui i-a pus într-o situaţie cel puţin jenantă pe liberali: aceştia au apărut drept nişte personaje "slugarnice" care, din proprie iniţiativă, au elaborat o lege pentru un singur om, fără ca acel om s-o fi cerut sau dorit măcar, a punctat într-un interviu acordat Epoch Times deputatul Forţa Dreptei, Alexandru Kocsis.

Însă este foarte puţin probabil ca liberalii să fi iniţiat această lege de capul lor fără s-o fi cerut Iohannis, susţine Kocsis. Fost membru PNL şi la curent cu ceea ce se întâmplă în fostul său partid, deputatul i-a acuzat pe liberali de slugărnicie în faţa unui Iohannis care, spune el, mânat de egoism, distruge efectiv partidul.

Din cauza lui Iohannis, PNL va obţine 10-12% la parlamentare iar Ciucă nu mai are nicio şansa să intre în turul 2, crede Kocsis. "Preşedintele l-a lăsat pe Ciucă în offside, soldatul Ciucă, valetul lui Iohannis", a declarat deputatul.

"Din punctul meu de vedere, este foarte puţin probabil ca Iohannis să nu fi cerut modificarea legislativă care îi permite lui să candideze. Mai mult, el nu a negat că o să candideze. Declaraţia de la New York arată egoismul lui Iohannis şi faptul că nu-i pasă absolut deloc de partea de ţară care este liberală şi de ce se întâmplă cu PNL. Omul ăsta nu dă doi bani pe istoria partidului şi de ce se va întâmpla cu el după era post-Iohannis. Pentru că o să-l facă praf, pur şi simplu l-a autodetonat înainte de alegeri. Şi pe Ciucă, şi PNL-ul. Va fi execrabil scorul pe care-l vor obţine la alegeri.

Ciucă nu mai are absolut nicio şansă să ajungă la turul 2, din punctul meu de vedere. Şi totul pentru egoismul lui Iohannis. A fost refuzat la export şi vrea neapărat să prindă ceva, orice.

Tot anul, tot anul a încercat. Ba la NATO, ba la Comisia Europeană, ba la Consiliul European, ba peste tot. A văzut că n-a reuşit acolo şi acum s-a gândit să meargă la Senat

De fapt, planul lui Iohannis e să preia PNL după alegeri. Nu are absolut nicio şansă, pentru că va fi o revoltă mare. Sunt acolo 1000-1000 şi ceva de primari azi. Care chiar contează, ei tac, înghit, dar dacă văd că ăla şi-a bătut joc şi or să vadă scorul execrabil de la alegeri - eu cred că se duc spre 10-12% - şi or să vadă şi că Ciucă nu intră în turul 2, o să îi măture cu totul, nici nu or să mai aibă curaj să calce prin sediu!

El e total nerealist când crede că va prelua ceva. Nu va prelua absolut nimic", a declarat Kocsis.

În opinia deputatului, PNL-ul va fi preluat de Bolojan după alegeri.

"Aţi văzut că Bolojan candidează la Senat, şi-a depus candidatura la Bihor. De ce credeţi că candidează Bolojan? Bolojan nu are ce să caute în Parlament, el nu e un om de Parlament. El e un om de Executiv, de administraţie locală sau eventual administraţie centrală. Dar nu se va duce niciodată în Parlament, deci de ce credeţi că face asta? Ca să tragă lista de la Bihor în sus, să iasă pe primul loc în ţară ca scor electoral şi pe urmă să preia partidul.

Este singura explicaţie pentru candidatura lui Bolojan, vrea să scoată peste media partidului, poate chiar cel mai bun scor din ţară şi cred că-l va scoate. Şi, pe urmă, să zică în mod legitim: 'băi băieţi. Voi aţi făcut totul praf. Eu sunt singurul care, cu toate porcăriile şi prostiile pe care le-aţi făcut, cât de cât mai contez. Mai sunt respectat în ţara asta'.

Cât despre faptul că structurile de conducere ale PNL încă se zbat pentru interesele lui Iohannis, Kocsis a opinat că aceştia sunt "nişte slugarnici care se mint unii pe alţii" dar, de fapt, ei ştiu că scorul la parlamentare "va fi dezastruos".

"Eu vorbesc cu ei. Toţi spun: 'Dacă luăm 15%, să fim mulţumiţi'. Eu am început să râd: 'Chiar credeţi că luaţi 15%? Dacă Ciucă nu intră în turul 2, vă veţi prăbuşi în a doua zi'.

Cine a iniţiat proiectul legislativ? Liderii de la grup şi de la Senat. Credeţi că ei fac de capul lor, liderii grupurilor parlamentare? Ei sunt cei mai disciplinaţi, nu fac chestiunea asta de capul lor. Andronache cu Fenechiu, hai să fim serioşi. Nu există ca Iohannis să nu fi ştiut sau cerut.

Şi mai e ceva! Reacţia lui super-tardivă! Adică i-ai lăsat pe liberali să fie pulverizaţi, mitraliaţi şi pe urmă spui: 'eu nu am cerut aşa ceva şi o să mă asigur că nu o să existe această lege!'."

Kocsis a mai opinat că la nivelul conducerii PNL nu există "inteligenţă politică şi nu există spiritul ăsta de echipă în care să câştige toţi. Ăia care conduc astăzi partidul sunt toţi pe primele locuri eligibile, ei ştiu că se vor salva, de restul nu le mai pasă. Ei se vor salva, sunt în stare să facă partidul praf, doar ei să fie ultimii care sting lumina".

Singura şansă să mai salveze ceva din partidul ăsta e să se facă praf acum la alegeri şi, după, să îl preia Bolojan", a concluzionat Kocsis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor