Forumul Judecătorilor ar putea contesta procedura în cazul desemnării Corinei Corbu la şefia ÎCCJ

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România ar putea contesta procedura de desemnarea a noului preşedinte al Înaltei Curţi, relatează Hotnews

Mai exact, AFJR analizează necesitatea formulării unei contestaţii împotriva modalităţii de desfăşurare a procedurii de desemnare a noului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin prisma nerespectării dispoziţiilor legale, după ce Secţia pentru judecători a CSM a validat-o joi pe judecătoarea Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deşi postul încă nu este vacant. ”

Graba cu care s-a urmărit finalizarea acestei proceduri poate conduce la vulnerabilizarea instanţei care trebuie să constituie coloana vertebrală a sistemului judiciar”, atrage atenţia Asociaţia.

Judecătorii mai arată că, potrivit art. 53 alin. 4 din Legea nr. 303/2004, aşa cum au fost modificate prin Legea nr. 242/2018, candidaturile pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ori preşedinte de secţie se pot depune la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcţia de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de secţie a devenit vacantă.

Pe lângă faptul că funcţia pentru care judecătoarea Corina Corbu a fost validată nu era vacantă în momentul demarării procedurii de desemnare a noului preşedinte, Forumul Judecătorii subliniază că devansarea termenului împiedică candidatura persoanelor care ar fi îndeplinit criteriile după 1 iulie, susţine AFJR.

Articolul integral poate fi citit aici