Forţele SUA pleacă. Lasă în urmă un număr de până la 200 de americani şi 100 de mii de afgani aliaţi cu SUA

Luptători talibani
Luptători talibani (Getty Images)

După aproape 20 de ani, războiul condus de americani în Afganistan s-a încheiat. Ultimele forţe americane au plecat, forţele talibane au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, în timp ce luptătorii talibani şi susţinătorii lor din Afganistan s-au adunat pentru a celebra revenirea stăpânirii islamice.

Lideri talibani de rang înalt s-au fotografiat în faţa unui avion de transport C-130 pe aeroportul din Kabul, centrul operaţiunii haotice de evacuare condusă de SUA din ultimele zile. Luptătorii şi-au făcut selfie-uri în cockpit-urile elicopterelor militare afgane, care au fost dezactivate înainte de a fi abandonate de trupele americane.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a emis o declaraţie prin care solicită reconstrucţia unui Afganistan aflat acum ferm sub conducerea talibanilor.

"Sperăm că Afganistanul nu va fi invadat din nou, că va fi reconstruit, că va rămâne independent şi că va fi condus de un sfânt sistem islamic", a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, în timp ce luptătorii în uniformă cu echipament modern de luptă au îngenuncheat pe asfalt şi au scandat "Allahu akbar ".

Adresându-se membrilor unităţii Badri 313 a talibanilor, Mujahid a continuat, potrivit Wall Street Journal: „Vă laud toate sacrificiile, vă felicit pe toţi pentru marea victorie şi pentru obţinerea independenţei şi libertăţii Afganistanului”.

Deşi talibanii au oferit amnistie foştilor oficiali guvernamentali şi soldaţi după ce au luat Kabul-ul şi au încercat să proiecteze o imagine mai moderată, aceştia se întorc din ce în ce mai mult la vechile lor năravuri. Ministrul în exerciţiu al învăţământului superior numit de talibani a declarat că femeile şi bărbaţii nu mai pot participa la aceleaşi cursuri universitare, prezenţa prezentatoarelor la radio şi televiziune a fost interzisă în sudul oraşului Kandahar şi zeci, dacă nu sute de foşti oficiali de securitate au fost executaţi.

Zeci de mii de afgani care au sprijinit acţiunile de război ale NATO au fost părăsiţi în Afganistan, mulţi sperând încă să fugă din ţară înainte de a fi închişi sau executaţi de talibani.

În plus, SUA au lăsat în urmă un mic contingent de americani (WSJ îl estimează la 100, până la 200 de persoane) şi, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken s-a angajat să facă tot ce este în puterea SUA pentru a-i sprijini, chiar acum, se pare că este puţin de făcut, deoarece toate zborurile comerciale au fost suspendate temporar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi, pentru Bloomberg Television, că Turcia s-a oferit să sprijine în continuare operarea aeroportului chiar dacă NATO îşi încetează operaţiunile acolo, dar talibanii încă nu au aprobat acest lucru, astfel că, în acest moment, aeroportul rămâne închis. Stoltenberg a mai precizat că NATO lucrează cu membrii UE pentru a preveni o potenţială criză a refugiaţilor, încercând, totodată, să se asigure că Afganistanul nu va deveni un focar al terorismului (deşi nu este clar cum va putea face acest lucru).

Un grup din SUA, care pledează pentru vize speciale pentru afgani calificaţi, a afirmat că aproximativ 113.000 de oameni lăsaţi în urmă de SUA şi NATO în timpul retragerii vor încă să părăsească ţara.

Potrivit Bloomberg, estimarea a fost făcută de Association of Wartime Allies şi pe baza rapoartelor privind ocuparea forţei de muncă afgane analizate de grup şi de cercetătorii de la Universitatea Americană.

În ceea ce priveşte diplomaţia, SUA şi alte naţiuni occidentale, inclusiv India, au tăiat legăturile oficiale închizând ambasadele lor la Kabul. Cu toate acestea, Pakistanul, China, Rusia, Iran şi Turcia, membru NATO, şi-au păstrat ambasadele deschise. Deşi nu au recunoscut oficial autorităţile talibane, sunt în contact regulat cu acestea.

S-ar putea să existe un potenţial canal secundar diplomatic pentru SUA, pe măsură ce încep operaţiunile de salvare a americanilor care sunt încă blocaţi. Ambasadorul indian în Qatar s-a întâlnit marţi cu şeful adjunct al biroului politic al talibanilor pentru a discuta despre securitatea regională, potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe al Indiei.

Marţi, talibanii şi-au repetat afirmaţia că vor „pace” şi o relaţie diplomatică funcţională cu SUA. Între timp, în toată ţara, liderii locali au lăudat înfrângerea invadatorilor străini.

Un lider de rang înalt al talibanilor din Khost a lăudat sinucigaşii ale căror atacuri asupra trupelor SUA în timpul războiului au ajutat la obţinerea victoriei. "Vom fonda sistemul islamic pe care îl dorim. Visele voastre au fost realizate. Am realizat visul pentru care v-aţi explodat carnea. Vă felicităm pe cei care sunteţi în morminte", a spus el, potrivit unei înregistrări a mitingului.

Talibanii controlează acum toate cele 34 de provincii ale Afganistanului, cu excepţia uneia: Panjshir, o vale îngustă la nord de Kabul, unde miliţiile anti-talibane şi unele rămăşiţe ale armatei afgane înfrânte continuă să lupte, sperând să stabilească o bază permanentă în afara controlului talibanilor.

Deşi talibanii şi contra-insurgenţa negociază un posibil acord, luptele armate au continuat la periferia văii.

Rezervele internaţionale ale Afganistanului au fost îngheţate de SUA şi, în ciuda faptului că Rusia şi China vor oferi un oarecare sprijin, talibanii vor trebui să se asigure că infrastructura va funcţiona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii