Fondul suveran al Rusiei aruncă dolarii în favoarea monedei euro

Bancnote de 5, 10, 20, 50 de euro şi o monedă de 1 euro.
Bancnote de 5, 10, 20, 50 de euro şi o monedă de 1 euro. (Captură Foto)

După o serie de atacuri cibernetice asupra companiilor americane, pe care agenţiile de informaţii le-au pus pe seama unor actori ruşi, fondul suveran al Rusiei (în mod oficial denumit Fondul Naţional pentru Bunăstare) a decis să renunţe la toate activele denominate în dolari în favoarea celor denominate în euro, yuani, sau pur şi simplu să achiziţioneze metale preţioase precum aurul, de care banca centrală a Rusiei este tot mai atrasă.

Ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, a făcut anunţul joi dimineaţă la Forumul Economic Internaţional anual din Sankt Petersburg.

"Putem face această schimbare destul de repede, în decurs de o lună", a declarat Siluanov jurnaliştilor.

El a explicat că Rusia se îndreaptă spre reducerea expunerii la activele SUA, întrucât preşedintele Biden ameninţă cu sancţiuni economice suplimentare împotriva Rusiei în urma ultimelor atacuri cibernetice de tip ransomware.

Măsura va afecta active lichide în valoare de 119 miliarde de dolari, a raportat Bloomberg, însă vânzările vor fi executate în mare parte prin banca centrală rusă şi rezervele sale masive, limitând impactul pieţei şi reducând vizibilitatea asupra a ceea ce va cumpăra exact fondul suveran.

„Banca centrală poate face aceste modificări la Fondul pentru bunăstare fără a recurge la operaţiuni de piaţă”, a declarat Sofia Donets, economist la Renaissance Capital din Moscova.

Jordan Rochester, strateg valutar la Nomura Internaţional PLC, a declarat: „Este un transfer de euro de la banca centrală la fondul suveran, apoi banca centrală va deveni deţinătoarea sumelor în dolari şi ei vor decide cum să le gestioneze. Fără impact iniţial pe piaţă".

Ştirea nu este o surpriză totală, potrivit Zerohedge: Banca Rusiei şi-a redus în mod constant deţinerile în dolari în ultimii ani, pe fondul creşterii presiunii sancţiunilor din partea SUA şi UE. Această tendinţă a continuat în mandatul preşedintelui Trump.

Cu doar câteva zile în urmă, parlamentul rus a autorizat fondul suveran să cumpere aur prin banca centrală. Cu toate acestea, banca centrală îşi raportează deţinerile cu un decalaj de şase luni, ceea ce face imposibilă determinarea deţinerilor sale actuale.

Deţinerile de aur ale Rusiei au întrecut rezervele în dolari anul trecut, în ciuda opririi achiziţiilor de aur. Acest lucru s-a datorat parţial unei creşteri a valorii deţinerilor de aur datorate creşterii preţului metalului preţios şi parţial eforturilor continue ale băncii centrale de a renunţa la activele în dolari.

Fondul suveran deţine în prezent 35% din activele sale lichide în dolari, în valoare de aproximativ 41,5 miliarde de dolari, aceeaşi sumă în euro, iar restul repartizat în yuani, aur, yeni şi lire sterline. După această ultimă modificare, activele fondului vor fi deţinute 40% în euro, 30% în yuani, 20% în aur şi câte 5% în yeni şi lire sterline, a declarat Siluanov.

Fondul deţine economiile provenite din veniturile petroliere ale Rusiei peste un prag anumit şi este utilizat pentru a compensa deficienţele atunci când piaţa scade sub acest nivel. Valoarea sa totală este de 185,9 miliarde de dolari.

În urmă cu câţiva ani, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Washingtonul accelerează de-dolarizarea prin aplicarea de sancţiuni financiare agresive, care forţează adversarii săi geopolitici să-şi reducă dependenţa de dolar.

Chiar luna trecută, Rusia a atins o nouă etapă în care mai puţin de 50% din exporturile sale au fost plătite în dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie