Foametea bate la uşă: Şeful agenţiei alimentare a ONU a înjumătăţit raţiile pentru mesele refugiaţilor

Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Leros
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Leros (Aris Messins/AFP/Getty Images)

Riscurile de revolte generate de lipsa alimentelor continuă să crească la nivel mondial, în timp ce directorul Programului Alimentar Mondial al ONU (World Food Programme /WFP), David Beasley, a anunţat, luni, înjumătăţirea raţiilor de alimente pentru refugiaţi, relatează site-ul Zero Hedge.

“În timp ce nivelul foametei la nivel mondial creşte mult peste resursele disponibile pentru a hrăni toate familiile care au nevoie disperată de ajutorul WFP, suntem forţaţi să luăm decizia sfâşietoare de a reduce raţiile de hrană pentru refugiaţii care se bazează pe noi pentru a supravieţui”, a declarat Beasley.

De asemenea, Beasley a subliniat că WFP a “redus deja în mod semnificativ” raţiile în toate zonele sale de operare, indicând că reducerile de până la 50% afectează 75% din toţi refugiaţii sprijiniţi de WFP în Africa de Est, inclusiv în Etiopia, Kenya, Sudanul de Sud şi Uganda.

Potrivit lui Beasley, “constrângerile severe de finanţare” au forţat WFP să “reducă semnificativ raţiile pentru refugiaţii care trăiesc în Burkina Faso, Camerun, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger”.

“În ciuda sprijinului generos din partea donatorilor, resursele rămân insuficiente pentru a satisface nevoile de bază ale familiilor de refugiaţi şi sunt aşteptate întreruperi iminente în Angola, Malawi, Mozambic, Republica Congo, Tanzania şi Zimbabwe. Fără noi fonduri urgente pentru sprijinirea refugiaţilor - unul dintre cele mai vulnerabile şi uitate grupuri de oameni din lume - mulţi dintre cei care se confruntă cu foametea vor fi nevoiţi să plătească cu viaţa”, a adăugat el.

În aprilie, WFP a avertizat în legătură cu combinaţia toxică dintre inflaţie şi întreruperile alimentare cauzate de conflictul din Ucraina care a creat o criză alimentară globală fără precedent, ce continuă să se agraveze.

“Acest lucru, cuplat cu conflictele devastatoare şi cu fenomenele climatice extreme, îi afectează cel mai mult pe refugiaţi”, se arată într-o declaraţie a WFP.

Bloomberg Economics a subliniat recent că Nigeria, India, Columbia, Filipine şi Turcia sunt ţări care trebuie monitorizate pentru revolte generate de lipsa alimentelor. Peru şi Sri Lanka se confruntă deja cu instabilitate socială.

Săptămâna trecută, Beasley a declarat că sute de milioane de oameni din întreaga lume “se îndreaptă spre foamete”.

Deficitul de alimente de bază, care pune în pericol milioane de vieţi şi riscă să destabilizeze ţările, va fi o ameninţare majoră cel puţin până în 2023, deoarece sezonul de însămânţare din emisfera nordică din 2022 ar putea fi sub aşteptări în ceea ce priveşte recolta, din cauza conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, a creşterii costurilor energiei şi ale îngrăşămintelor şi a problemelor climatice care afectează zonele bogate în agricultură.

Potrivit Zero Hedge, în luna aprilie, preşedintele Fundaţiei Rockefeller, Rajiv Shah, a susţinut că „în următoarele şase luni” s-ar putea declanşa o „criza alimentară masivă şi imediată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe