Firea: Strigător la cer! Bucureştiul riscă să piardă 300 de milioane de euro pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Fostul edil al Capitalei Gabriela Firea a afirmat, marţi, pe Facebook, că Bucureştiul riscă să piardă fonduri europene de aproape 300 de milioane de euro destinate înlocuirii conductelor vechi de termoficare şi se dezlănţuie la adresa succesorului ei Nicuşor Dan, pe care îl acuză că "nu a mişcat un deget din ziua în care a ajuns primar".

"Strigător la cer! Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiară unică, în timp ce mii de familii îngheaţă în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicuşor Dan nu a mişcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a moştenit, fără niciun efort, şi cu care putea începe reabilitarea sistemului. Este inexplicabil de ce NU a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor, în aproape un an şi jumătate de la semnarea contractului!", a declarat Gabriela Firea.

Potrivit fostului primar general PSD, sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat.

"Adevărul este însă dramatic : şi dacă licitaţiile ar porni astăzi, tot ar fi prea târziu. Proiectul este finanţat pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023. Minimum un an şi jumătate pentru licitaţie şi minimum tot atât pentru proiectare, e clar că va ieşi din calendar iar banii se vor pierde! Viaţa, siguranţa şi confortul a 1,2 milioane de bucureşteni sunt într-un real pericol! Fără investiţii şi reparaţii, sistemul de termoficare poate intra în colaps. Am muncit din greu pentru a obţine fondurile de la Uniunea Europeană, pentru schimbarea a peste 200 km de ţevi vechi. Sute de documente şi studii au fost gândite de specialiştii din fostul Radet şi experţii în fonduri europene. Am lăsat totul 'la cheie' şi mă doare sufletul când văd că proiectul nu a avansat. Nici măcar o hârtie", a precizat Gabriela Firea.

Fostul primar PSD susţine că Nicuşor Dan "s-a grăbit doar să semneze contractul, în locul meu şi al echipei mele, ţinut în sertar de mentorul său politic".

"Nu cred că a uitat nimeni cum mărturisea fără scrupule Ludovic Orban că, odată cu venirea lui Nicuşor la primărie, guvernul poate da bani pentru apă caldă şi căldură! Chiar meritau bucureştenii să fie pedepsiţi aşa pentru un joc politic murdar?", a conchis Gabriela Firea.