Finlanda şi Turcia se ceartă din cauza unor exporturi de arme

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a respins cererile Turciei ca ţara nordică să ridice interdicţia exportului de arme către Turcia, declarând că nu există un astfel de embargo.

Turcia, una dintre cele două ţări care au întârziat să ratifice aderarea suedeză şi finlandeză la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, a făcut multiple cereri ţărilor nordice înainte de a accepta extinderea alianţei. Printre principalele sale cerinţe a fost că guvernele de la Stockholm şi Helsinki să reprime grupurile kurde pe care Ankara le consideră teroriste, dar a atras atenţia şi asupra vânzărilor de arme.

„Nu există nicio interdicţie categorică de export”, a declarat Kaikkonen reporterilor după o întâlnire cu omologul său turc la Ankara. „Finlanda ia decizii cu privire la permisele de export de materiale de apărare de la caz la caz, iar a fi aliaţi în NATO va face parte din acest proces de examinare cuprinzătoare”.

În septembrie, Suedia a aprobat livrările de produse de apărare către Turcia, după ce a revocat toate permisele de export valabile către Ankara în 2019. În acelaşi an, Finlanda a luat decizia politică de a nu acorda noi autorizaţii de export Turciei, declarând că tehnica de luptă nu poate fi vândută către ţările aflate în război. De atunci, a retractat această poziţie, trimiţând ajutor militar Ucrainei.

Guvernul finlandez a dat deja câteva declaraţii preliminare pozitive cu privire la cererile privind exporturile de arme şi este posibil ca unele permise să poată fi acordate pentru exporturile de arme în Turcia în viitor, a spus Kaikkonen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe