Fiica partenerei lui Vela, numită vicepreşedinte al unei agenţii de mediu. Mama fetei vrea microhidrocentrale în arii protejate

Marcel Vela şi Andra Pleşa
Marcel Vela şi Andra Pleşa (Facebook)

Andra Pleşa - fiica partenerei fostului ministru de Interne Marcel Vela (PNL) - a fost numită recent de premierul Florin Cîţu în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Mama Andrei, Gabriela Nicoleta Pleşa, are acţiuni într-o companie care, prin intermediul altei firme, vrea să construiască patru microhidrocentrale într-o arie naturală protejată, relatează Economedia.ro.

Numirea Andrei Pleşa în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, a avut loc pe data de 9 aprilie, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit sursei citate, Andra Pleşa este fiica Gabrielei Nicoleta Pleşa, partenera de viaţă a senatorului PNL Marcel Vela, fost ministru de Interne în Guvernul Orban şi şeful liberalilor din Caraş Severin. De altfel, Vela a susţinut-o puternic pe Andra Pleşa drept candidat PNL la Primăria Caransebeş în 2020, trecându-se chiar primul pe lista candidaţilor PNL la Consiliul Local, dar ea a pierdut alegerile în faţa unui candidat independent.

În prezent, Andra Pleşa se află într-o relaţie cu liberalul Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului în Guvernul Orban.

În ceea ce o priveşte pe Gabriela Nicoleta Pleşa, aceasta deţine 3% din acţiunile companiei ALSET ENERGY MANAGEMENT SRL, care, la rândul ei, deţine 93% din părţile sociale ale firmei ALSET ENERGY SRL, reiese din informaţiile publicate pe portalul Confidas.

ALSET ENERGY SRL vrea să construiască patru microhidrocentrale în aria naturală protejată Natura 2000 Munţii Ţarcu, însă iniţiativa a fost stopată temporar în instanţă de o coaliţie a unor ONG-uri de mediu. Mai exact, Federaţia Coaliţia Natura 2000 a câştigat în 2015 un proces împotriva Ministerului Mediului cu privire la anularea Acordurilor de Mediu pentru proiectele de microhidrocentrale pe Râurile Şucu-Olteana şi Bistra Mărului.

Totuşi, ALSET ENERGY SRL a intentat un nou proces pentru autorizarea microhidrocentralelor.

De menţionat faptul că, pentru eventuala aprobare a unor astfel de proiecte este nevoie de un aviz din partea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, adică tocmai instituţia în fruntea căreia a fost pusă Andra Pleşa.