Fifor, atac la Iohannis: România riscă să piardă 4,4 miliarde de dolari din cauza lui

Mihai Fifor
Mihai Fifor (Epoch Times România)

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a lansat un nou atac la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care îl acuză că „încalcă Constituţia şi nu numeşte miniştri interimari la Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul”. Într-o postare publicată duminică pe Facebook, Fifor se arată „preocupat” de faptul că România ar putea pierde „4,4 miliarde de dolari, adică 2% din PIB” în cazul procesului Gabriel Resources vs. România în speţa exploatării de la Roşia Montană. Social-democratul acuză că România “nu se va putea apăra, pentru că la Ministerul Mediului nu e ministru să semneze mandatul martorilor în favoarea ţării”.

Mihai Fifor a afirmart: "4,4 miliarde de dolari, adică 2% din PIB, este suma pe care o poate pierde România pentru că Iohannis încalcă Constituţia şi nu numeşte miniştri interimari la Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul.

Iar criza se agravează, pentru că, după ce a dat jos un guvern funcţional, se dovedeşte e incapabil să pună ceva în loc.

În schimb, se apropie cu paşi repezi perioada 2-13 decembrie când vor avea loc audieri in procesul Gabriel Resources vs. România, în cazul exploatării de la Roşia Montană.

Ţara noastră nu se va putea apăra, pentru că la Ministerul Mediului nu e ministru să semneze mandatul martorilor în favoarea României!

Va plăti Iohannis despăgubirile de 4,4 miliarde de dolari cerute în proces? Evident că nu! Le vom plăti noi, ceilalţi, din taxele şi impozitele pe care le plătim!

Va răspunde Iohannis în faţa legii pentru acest prejudiciu uriaş? Evident că nu, pentru ca el e deasupra legii!”.

Acuzaţiile aduse de Fifor vin într-o stranie sincronizare cu acuzaţiile pe care ministrul Sănătăţii le aducea şefului statului, dar într-o altă conjunctură, şi anume aceea a organizării examenului de rezidenţiat pentru medici.

Grija lui Mihai Fifor este cu atât mai suspectă cu cât chiar Guvernul Dăncilă este cel care a stopat în 2018 procedura de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ceea ce ar fi ferit locul de distrugere prin minerit.

Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii şi transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, aşa cum declara la acea vreme pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu. Motivul invocat de Guvern pentru oprirea procedurii ar fi fost faptul că România este în plin proces de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar Roşia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Mai mult decât atât, Guvernul Dăncilă a decis, în mod discreţionar, să blocheze accesul la informaţii publice legate de modul în care s-a desfăşurat Afacerea Roşia Montană, susţine USR. Potrivit senatorului USR Mihai Goţiu, acest lucru ar avantaja compania Gabriel Resources în litigiul aflat pe rolul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), de la Washington, în care solicită statului român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu i s-a permis să distrugă Roşia Montană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne