Festivalul de la Edinburgh priveşte spre Olimpiada de la Londra

Programul Festivalului Internaţional de la Edinburgh (Edinburgh International Festival, EIF) pe 2012 are înscrise o serie de evenimente legate în mod specific de ''Olimpiada Culturală'', iar oraşul va găzdui un summit internaţional al miniştrilor culturii în prima săptămână a Festivalului, informează Herald Scotland în ediţia de joi. Publicaţia precizează că regizorul de teatru român Silviu Purcărete revine la Edinburgh.

'Jocurile Olimpice au fost organizate de trei ori în Marea Britanie, ultima dată în 1948, atunci când EIF [născut cu un an înainte] era încă în faşă. După 64 de ani, este un eveniment de importanţă culturală al Olimpiadei', a declarat directorul EIF, Jonathan Mills, care a promis un eveniment 'inspirator şi revitalizant'. 'Edinburgh, în august, va sta umăr la umăr cu Jocurile Olimpice', a adăugat Mills.

Dacă programul de anul trecut a avut participanţi din 38 de ţări şi auditoriul s-a dublat, ediţia din 2012 pare să fie pe măsura nivelului mondial, cu prezenţe din fiecare emisferă. Totodată, programul din acest an este deosebit de bogat şi în dans sportiv.

Silviu Purcărete a fost prezent în 2009, având dedicate trei spaţii pentru un total de 17 spectacole în primele două săpătămâni ale Festivalului. Purcărete revine la Edinburgh cu un nou spectacol creat împreună cu compozitorul irlandez Shaun Davey, bazat pe Călătoriile lui Gulliver de Swift, transferându-l direct la Festival, după premiera în România.

Printre alte evenimente se numără şi versiunea lui Shakespeare adaptată la Orientul Mijlociu contemporan a regizorului polonez Grzegorz Jarzyna (Macbeth) şi punerea în scenă a regizorului rus Dmitri Krîmov a Visului unei nopţi de vară cu elemente din ''Cum vă place'', care vine de la Festivalul Internaţional de Teatru Cehov.

O vizită foarte rară în Marea Britanie este cea a scenografei Ariane Mnouchkine de la Théâtre du Soleil din Paris. Acest spectacol, ''Les Naufrages du Fol Espoir'' se bazează pe un roman postum al lui Jules Verne.

Dintre dansatorii Festivalului se remarcă brazilienii lui Deborah Colker, care prezintă ''Tatiana'', o versiune a lui Evgheni Oneghin din perspectiva feminină, cu o coloană sonoră din Ceaikovski, Stravinsky şi Terry Riley. Două programe ale companiei coregrafei franceze Angelin Preljocaj sunt pe muzica lui Laurent Garnier (şi Beethoven) şi Karlheinz Stockhausen. Dansul contemporan indian, pornind de la rădăcinile Kathak tradiţionale, este reprezentat de Aditi Mangaldas Company.

Orchestra Simfonică din Londra va susţine patru concerte de simfonii şi muzică de Brahms şi Szymanowski, cu violoniştii Nicola Benedetti şi Leonidas Kavakos, pianistul Denis Matsuev şi tenorul Toby Spence. Printre alţi invitaţi se numără şi Budapest Festival Orchestra, Orchestre des Champs-Elysees şi Gustav Mahler Jugendorchester.

La 22 august, muzicienii Curţii Imperiale a Japoniei din Tokyo aduc în scenă interpretarea teatrală a Gagaku, o tradiţie orchestrală datând din secolul al V-lea.

Este un program continuu, pe care Jocurile Olimpice nu-l vor putea concura niciodată, conchide publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură