Femeie obligată de militanţii din Republica Democrată Congo să gătească şi să mănânce carne de om

Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU
Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU

O femeie congoleză a fost răpită de două ori de către militanţi din Republica Democrată Congo, violată în mod repetat şi forţată să gătească şi să mănânce carne umană, a declarat miercuri un grup congolez pentru drepturile omului în faţa Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Potrivit Reuters, Julienne Lusenge, preşedinta grupului pentru drepturile femeilor "Solidaritate feminină pentru pace şi dezvoltare integrată" (SOFEPADI), a relatat povestea femeii în faţa Consiliului, referindu-se la situaţia din estul Congo, afectat de conflict.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru o informare periodică privind Congo, unde luptele grele dintre guvern şi grupurile rebele de la sfârşitul lunii mai au provocat amplificarea violenţei.

Lusenge a declarat că femeia a fost răpită de militanţii CODECO atunci când s-a dus să plătească o răscumpărare pentru un alt membru al familiei răpite. Femeia a povestit grupului pentru drepturile omului că a fost violată în mod repetat şi abuzată fizic. Apoi a spus că militanţii i-au tăiat gâtul unui bărbat.

"I-au scos măruntaiele şi mi-au cerut să le gătesc. Mi-au adus două recipiente cu apă pentru a pregăti restul mesei. Apoi i-au hrănit pe toţi prizonierii cu carne umană", a declarat Lusenge în faţa Consiliului de Securitate, relatând povestea femeii.

Lusenge a spus că femeia a fost eliberată după câteva zile, dar în timp ce încerca să se întoarcă acasă a fost răpită de un alt grup de miliţie ai cărui membri au violat-o, de asemenea, în mod repetat.

"Din nou mi s-a cerut să gătesc şi să mănânc carne de om", a declarat femeia, care în cele din urmă a scăpat, pentru SOFEPADI.
Lusenge nu a menţionat numele celui de-al doilea grup de militanţi în timpul şedinţei sale de informare a consiliului. CODECO nu a putut fi contactat pentru comentarii.

CODECO este una dintre miliţiile armate care se luptă de mult timp pentru terenuri şi resurse în estul bogat în minerale al Congo - un conflict care a ucis mii de oameni şi a strămutat milioane de persoane în ultimul deceniu.

Armata congoleză este implicată în lupte grele de la sfârşitul lunii mai cu gruparea rebelă M23, care duce cea mai susţinută ofensivă de la insurecţia din 2012-2013, care a pus stăpânire pe vaste porţiuni de teritoriu.

Forţele de menţinere a păcii ale ONU sunt dislocate în Congo de peste 20 de ani.