FBI caută să-l aresteze pe patronul grupului Wagner pentru implicarea în "ferma de troli"

Evghenii Prigojin
Evghenii Prigojin (Mikhail Svetlov/Getty Images)

Magnatul rus Evgheni Prigojin, apropiat al Kremlinului cunoscut drept „bucătarul lui Putin” din cauza firmelor de catering pe care le deţine şi care este presupusul finanţator al grupului de mercenari ruşi Wagner, a ajuns pe lista infractorilor căutaţi de FBI.

Agenţia americană a plasat o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informaţie care ar duce la arestarea sa, potrivit Moscow Times.

FBI îl acuză pe Prigojin de fraudă şi conspiraţie împotriva SUA, după ce magnatul rus a sponsorizat Internet Research Agency (IRA), aşa-numita „fermă de troli” din Sankt Petersburg, despre care se presupune că ar fi fost implicată în influenţarea rezultatului în alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

Citiți și Moscow Times: Prigojin s-a supărat pe Navalnîi, promite că îl duce în faliment

„Numitul (Prigojin) a supravegheat şi aprobat întregul proces de interferenţă cu sistemul politic şi electoral din SUA, care a inclus achiziţionarea de spaţiu de stocare pe serverele americane, crearea a sute de conturi false şi folosirea de identităţi furate de la persoane reale din Statele Unite”, se arată în documentul FBI, care îl consideră pe Prigojin drept „un risc pentru zborurile internaţionale”.

Prigojin a calificat acţiunea FBI drept o „vânătoare de vrăjitoare”, prin care autorităţile americane încearcă să-l transforme într-un „ţap ispăşitor” responsabil pentru actuala criză politică din SUA.

„Societatea americană se confrunta cu un număr copleşitor de probleme: oligarhii şi politicienii jefuiesc bugetul acestei ţări. Prin urmare, e nevoie de o poveste de groază care să acopere această prăpastie uriaşă care s-a căscată între statul paralel şi popor”, a declarat Prigojin.

Evgheni Prigojin este un oligarh atât de apropiat de cercurile de putere de la Kremlin, încât este numit „bucătarul lui Vladimir Putin“.

Prigojin ar fi unul dintre principalii actori din spatele Grupului Wagner, o influentă companie de mercenari ruşi care a jucat un rol important în conflictele din Siria şi Bielorusia.

Un raport ONU a confirmat oficial implicarea grupului Wagner în Libia, de partea generalului Kalifa Haftar, care lupta împotriva guvernului de la Tripoli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe