Fauci dezvăluie "revenirea COVID-19" după ce a luat medicamentul Paxlovid de la Pfizer

Dr. Anthony Fauci directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA
Dr. Anthony Fauci directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (Alex Wong/Getty Images)

Consilierul Casei Albe pe chestiuni legate de COVID-19, Anthony Fauci, a dezvăluit că a prezentat o revenire a simptomelor COVID-19 după un tratament cu Paxlovid, un medicament produs de Pfizer, care a fost aprobat la nivel federal pentru tratarea simptomelor virusului.

Fauci, în vârstă de 81 de ani, a declarat marţi, la Forumul de sănătate globală Foreign Policy, că şi-a revenit după faza iniţială a COVID-19 şi a fost testat negativ trei zile, în a patra zi fiind testat din nou pozitiv.

"După ce am terminat cele cinci zile de Paxlovid, am redevenit negativ la un test antigen trei zile la rând. Şi apoi, în a patra zi, pentru a fi absolut sigur, m-am testat din nou. Am revenit din nou pozitiv", a menţionat el.

Din cauza vârstei sale înaintate, Fauci este considerat ca făcând parte dintr-o grupă cu risc ridicat de a dezvolta complicaţii grave din cauza COVID-19, inclusiv deces sau spitalizare. Studiile şi datele au arătat că persoanele în vârstă prezintă cel mai mare risc, în timp ce copiii au cel mai mic risc.

Anthony Fauci a spus că "în următoarea zi sau cam aşa ceva, am început să mă simt foarte rău, mult mai rău decât la prima încercare", adăugând: "Aşa că am reluat tratamentul cu Paxlovid şi chiar acum sunt în a patra zi dintr-un curs de cinci zile".

Angajat cu vechime al guvernului federal din SUA, dr. Fauci a declarat că începând de marţi se simte mai bine, dar că "nu este complet lipsit de simptome".

"Revenirea COVID-19"

În cadrul studiilor clinice, Paxlovid a fost considerat un medicament care s-a dovedit a fi promiţător în prevenirea spitalizării sau a decesului din cauza COVID-19.

Medicamentul conţine două substanţe active, nirmatrelvir şi ritonavir, care lucrează împreună pentru a face faţă simptomelor.

Cu toate acestea, un număr de pacienţi au raportat fenomenul în care simptomele COVID-19 revin după ce au urmat un tratament complet cu medicamentul fabricat de Pfizer.

În urmă cu câteva săptămâni, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention / CDC) din SUA a emis o alertă către furnizorii de servicii medicale, departamentele de sănătate publică şi alţi oficiali cu privire la posibila reapariţie a simptomelor, pe care a denumit-o "revenire a COVID-19".

"Paxlovid continuă să fie recomandat pentru tratamentul în stadiul incipient al COVID-19, fază uşoară până la moderată în rândul persoanelor cu risc ridicat de evoluţie către o formă severă", a precizat agenţia.

"Tratamentul cu Paxlovid ajută la prevenirea spitalizării şi a deceselor cauzate de COVID-19. S-a raportat că revenirea COVID-19 apare între 2 şi 8 zile după recuperarea iniţială şi se caracterizează prin reapariţia simptomelor COVID-19 sau un nou test viral pozitiv după ce a fost testat negativ."

Potrivit CDC, datele "limitate" "sugerează că persoanele tratate cu Paxlovid care au prezentat o revenire a COVID-19 au avut o boală uşoară; nu există rapoarte de boală severă".

În ciuda rapoartelor privind reapariţia simptomelor, CDC a declarat că nu există dovezi că sunt necesare mai multe tratamente cu Paxlovid sau alte terapii pentru a face faţă revenirii COVID-19 asociată cu Paxlovid.

Un studiu recent al Universităţii din California San Diego a constatat că fenomenul poate apărea deoarece nu ajunge o cantitate suficientă de medicament la celulele infectate pentru a opri replicarea virală.

"Acest lucru ar fi din cauza faptului că medicamentul este metabolizat mai rapid la unele persoane sau că medicamentul trebuie administrat pe o durată mai lungă de tratament", a precizat universitatea, într-un comunicat emis la 20 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură