"Fără precedent" - Decizia controversată a CCR privind renumărarea voturilor, în presa străină

Călin Georgescu şi Elena Lasconi (Epoch Times România)
Andrei Popescu
29.11.2024

Alegerile prezidenţiale din România au fost aruncate joi în haos, din cauză că o instanţă a ordonat renumărarea rezultatelor din primul tur, iar oficialii din domeniul securităţii au susţinut că interferenţa prin TikTok a favorizat un candidat de extremă dreapta puţin cunoscut, relatează France 24, citând un raport AFP.

Aceste acţiuni au avut loc în timp ce ţara se pregăteşte pentru alegerile parlamentare şi pentru al doilea tur al cursei pentru Cotroceni între un admirator de extremă dreapta al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un candidat centrist proeuropean, Elena Lasconi.

Preşedinţia română a declarat că oficialii serviciilor de securitate au detectat "atacuri cibernetice" menite să influenţeze rezultatul votului de duminică, în urma căruia candidatul extremei drepte Călin Georgescu a obţinut o victorie neaşteptată în primul tur.

Georgescu l-a scos din cursă pe prim-ministrul Marcel Ciolacu, stabilind un al doilea tur de scrutin pe 8 decembrie cu centrista Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea.

Între timp, un alt candidat de extremă dreapta a atacat-o pe Lasconi, obţinând un ordin de la Curtea Constituţională pentru renumărarea voturilor din primul tur.

Candidatul - europarlamentarul Cristian Terheş - a acuzat USR, partidul condus de Lasconi, că a continuat să facă o campanie online după termenul legal.

În replică, Curtea Constituţională a declarat că a dispus în unanimitate o "reverificare şi renumărare a tuturor buletinelor de vot" de la scrutinul de duminică.

Curtea a respins însă o cerere separată din partea unui alt candidat la preşedinţie de anulare a primului tur al votului, afirmând că cererea a fost depusă prea târziu.

TikTok

Abia cunoscut în afara României, Georgescu ar fi fost promovat de campanii virale TikTok prin care se cerea încetarea ajutorului acordat Ucrainei vecine în războiul acesteia cu Rusia şi se exprima scepticismul faţă de NATO.

Joi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a declarat că Georgescu a beneficiat de un "tratament preferenţial" din partea TikTok, ceea ce a dus la "promovarea sa masivă".

În declaraţia sa, CSAT a cerut autorităţilor "să ia de urgenţă măsurile necesare" pentru a face lumină în această chestiune.

TikTok a negat acuzaţiile.

"Este categoric fals să se afirme că contul său a fost tratat diferit de cele ale altor candidaţi", a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

Georgescu "a fost supus exact aceloraşi reguli şi restricţii" ca toţi ceilalţi candidaţi, a declarat platforma.

La rândul său, Georgescu a respins acuzaţiile, spunând într-o declaraţie că adversarii "încearcă... să elimine capacitatea poporului român de a gândi şi de a alege în conformitate cu propriile principii morale, creştine şi democratice".

El a adăugat: "Se încearcă atribuirea unui rezultat electoral real oricărei instituţii, inclusiv TikTok, dar niciunul dintre politicienii actuali şi mass-media nu atribuie credibilitate reală poporului român".

CSAT a mai declarat că oficialii au detectat "atacuri cibernetice menite să influenţeze corectitudinea procesului electoral" la votul de duminică.

Acesta a raportat "un interes crescut" din partea Rusiei "de a influenţa agenda publică în societatea românească".

Miercuri, Comisia Europeană a declarat că a primit o solicitare din partea autorităţii de reglementare în domeniul mass-mediei din România de a deschide "o investigaţie formală privind rolul TikTok în alegerile din România", în temeiul Legii serviciilor digitale (DSA) a UE.

"În cazul în care Comisia suspectează o încălcare... poate deschide o procedură pentru a examina respectarea de către TikTok a obligaţiilor prevăzute de DSA", a transmis Comisia Europeană într-o declaraţie.

Fără precedent

În conformitate cu legislaţia română, un scrutin poate fi anulat dacă se descoperă "o fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau... ordinea candidaţilor eligibili pentru a participa la al doilea tur de scrutin".

"Este o situaţie fără precedent" de la căderea comunismului şi trecerea la democraţie în 1989, a declarat, la Digi 24, fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean.

"Lucrurile pot lua... o direcţie foarte proastă şi nefavorabilă", a spus el, deoarece calendarul electoral este foarte strâns.

Ţara urmează să organizeze duminică alegeri parlamentare, iar turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc o săptămână mai târziu.

Lasconi, care a intrat în al doilea tur de scrutin cu o marjă strânsă de aproximativ 2.700 de voturi, a denunţat anunţul privind renumărarea voturilor.

"Curtea Constituţională se joacă cu securitatea naţională", a spus ea într-o declaraţie, adăugând că ceea ce "încearcă acum să facă este absolut îngrozitor pentru o ţară democratică".

"Extremismul este combătut prin vot, nu prin jocuri de culise", a continuat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor