Fantezii a la Kremlin. Politolog rus: Suntem "poporul purtător de Dumnezeu" care poate salva omenirea de consumerism

În Rusia, ţara în care pe icoanele din biserici apar imaginile unora dintre cei mai cruzi lideri comunişti, precum Stalin şi Lenin, iar mai nou şi Putin, unul dintre politologii de top susţine că ruşii sunt un „popor purtător de Dumnezeu” capabil să salveze omenirea de „cultul consumerismului”.
Unul dintre cei mai cunoscuţi politologi ai Rusiei şi membru fondator al Clubului de Discuţii Valdai, Serghei Karaganov, la care Vladimir Putin participă regulat de mai bine de două decenii, susţine că ar avea un plan ideologic pentru a stabili Rusia ca protector al Pământului, potrivit publicaţiei Meduza.
Într-un raport recent, cu subtitlul „Fundamentele ideologice ale Rusiei ca stat civilizaţional”, Karaganov, care a sugerat lansarea unei bombe nucleare asupra Poloniei, îşi expune argumentele pentru introducerea unei ideologii de stat şi îndoctrinarea ruşilor încă din copilărie într-un nou „Cod al Cetăţeanului”.
El descrie Rusia drept un „imperiu de tip asiatic”, cel mai bine guvernat printr-o „democraţie de conducere” cu trăsături autocratice, iar pe ruşi îi consideră un „popor purtător de Dumnezeu” capabil să salveze omenirea de „cultul consumerismului”.
În centrul ideologiei ruse propuse de Karaganov se află devotamentul faţă de stat şi liderul acestuia.
"Visul viu al Rusiei: Codul cetăţeanului rus pentru secolul XXI"
La mijlocul lunii iulie 2025, Şcoala Superioară de Economie şi Consiliul pentru Politică Externă şi de Apărare au publicat un raport semnat de Serghei Karaganov, intitulat Visul-Idee Vie al Rusiei: Codul Cetăţeanului Rus pentru Secolul XXI. Oficialii de stat de rang înalt, inclusiv ministrul de Externe Serghei Lavrov, participă frecvent la evenimentele Consiliului, iar preşedintele Vladimir Putin a susţinut public cercetările acestuia, menţionând că agenţiile de stat şi instituţiile academice se bazează adesea pe lucrările sale.
Prin implicarea sa în Clubul de Discuţii Valdai, Serghei Karaganov a stabilit o relaţie personală cu preşedintele rus. El este membru al consiliului consultativ academic al Consiliului de Securitate al Rusiei şi director academic al Departamentului de Economie Mondială şi Afaceri Internaţionale al Şcolii Superioare de Economie.
În 2023, Karaganov a publicat un articol în care propunea un atac nuclear tactic preventiv asupra unui stat membru NATO, cum ar fi Polonia. La scurt timp după aceea, a fost invitat să modereze sesiunea plenară principală a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, la care a participat Putin.
În centrul noului raport al lui Karaganov se află o afirmaţie clară: Rusia are nevoie de o ideologie naţională.
„Avem nevoie de un ghid — o stea pe care să o urmăm împreună”, scrie el în paginile introductive.
Această ideologie orientată spre viitor ar trebui sprijinită de stat. Ar trebui insuflată copiilor prin manuale, discuţii şi canale culturale precum literatura şi artele. Fără o idee unificatoare, avertizează Karaganov, naţiunea şi poporul său se confruntă cu stagnare inevitabilă şi, în cele din urmă, cu declin.
Dar, Constituţia Rusiei interzice în mod explicit o ideologie de stat. Articolul 13 stipulează că „nicio ideologie nu poate fi stabilită ca oficială sau obligatorie.” Modificarea acestei prevederi ar necesita o Adunare Constituţională şi un referendum pentru o nouă constituţie.
Conştient de obstacolele politice, Karaganov propune o soluţie de compromis. În loc să se rescrie legea, el susţine că guvernul ar putea pur şi simplu să rebranduiască o ideologie de stat ca „vis viu al ţării” şi să prezinte conţinutul acesteia ca un „Cod al Poporului Rus.”
Raportul lui Karaganov descrie Rusia ca un „stat civilizaţional”, reluând un termen deja utilizat în cercurile politice apropiate de Serghei Kirienko, cel care conduce echipa de politică internă a Kremlinului. Printre aceştia se numără Andrei Polosin, care a conceput curriculumul ideologic obligatoriu pentru studenţii din anul I de facultate, şi Alexandr Karicev, responsabilul Kremlinului cu monitorizarea socială.
Conceptul de „stat civilizaţional” este ancorat într-o şcoală istorică mai largă de gândire care vede istoria umană ca cicluri de civilizaţii, fiecare trecând prin naştere, creştere, declin şi, în cele din urmă, moarte. Filozofi occidentali precum Oswald Spengler şi Arnold Toynbee au dezvoltat această abordare, la fel şi intelectualul rus Lev Gumilev, ale cărui idei au rezonat cu Putin. Preşedintele a descris adesea Rusia ca o „civilizaţie în marş”, poziţionând-o în contrast direct cu un Occident în declin.
Karaganov merge mai departe decât ceilalţi ideologi. El plasează Rusia ca un „imperiu asiatic”, în compania Chinei şi Indiei, şi susţine că democraţia electorală clasică este dăunătoare pentru sistemul politic rus:
„Democraţiile din întreaga istorie s-au prăbuşit întotdeauna, doar pentru a renaşte în altă parte şi a se prăbuşi din nou. Foarte des, ele au pierit împreună cu ţara în sine. Democraţia este ineficientă ca formă de guvernare pentru societăţi complexe. Ea poate exista doar în condiţii externe favorabile, în absenţa unor ameninţări externe şi a unor rivali puternici. Mai mult, contrar credinţei populare, nu asigură guvernarea de către popor. În democraţii, alegătorii îşi aleg egalii, nu pe cei mai buni dintre ei.”
Potrivit lui Karaganov, modelul optim de guvernare pentru Rusia este o „democraţie de conducere puternică”, susţinută de un „lider puternic” şi sprijinită de o elită meritocratică puternică şi patriotică. În raport, Karaganov se referă la „guvernarea celor vrednici” şi descrie un sistem de guvernare bazat pe merit individual, deşi nu explică niciodată cum ar fi selectate aceste persoane. Folosind un termen popularizat de slavofili şi adoptat ulterior în contexte antisemite, Karaganov caracterizează ruşii ca un „popor purtător de Dumnezeu” cu o misiune de a proteja „ceea ce este mai bun în omenire, pacea mondială, libertatea pentru toate ţările şi popoarele, precum şi diversitatea, varietatea şi multiculturalismul acestora.”
Karaganov oferă ruşilor o altă caracterizare: sunt un „popor războinic care s-a apărat istoric pe sine şi pe alţii”. Dar adaugă repede că ruşii sunt iubitori de pace deoarece cunosc „preţul sângeros al războiului”.
Karaganov îi critică pe occidentali pentru „individualism” şi un „cult al consumerismului” despre care afirmă că este impus de „elitele globaliste”:
În viziunea lui Karaganov, Rusia poate contracara „cultul consumerismului” prezent în Occident, prin „sobornost” (colectivismul) cetăţenilor săi care slujesc „poporul, ţara, statul, întruchiparea acestuia — liderul — şi pe Dumnezeu, dacă o persoană crede în el.”