Expert: Încercările Moscovei de a sista livrarea de gaze către R. Moldova au un efect invers, duc la consolidarea sectorului energetic

Dacă Rusia va sista livrarea de gaze în R. Moldova, practic pierde acest instrument de influenţă, afirmă Ion Muntean.
(europaliberă.org)

Expertul în energetică Ion Muntean susţine că ceea ce se întâmplă în prezent în sectorul energetic ilustrează lipsa de acţiuni din partea autorităţilor de la Chişinău pe parcursul a trei decenii de la independenţa R. Moldova, permiţând astfel Federaţiei Ruse să folosească energia ca element de presiune politică asupra Chişinăului.

Expertul crede însă că încercările Kremlinului de a sista livrarea de gaze către Republica Moldova au un efect invers şi duc la consolidarea sectorului energetic.

„Vedem noi rute de acces pentru gazele naturale, pentru energia electrică, vedem diversificarea opţiunilor de procurarea gazelor naturale, iar dacă lucrurile acestea vor continua, iar Rusia va sista livrarea de gaze în R. Moldova, practic pierde acel instrument de influenţă”, a adăugat Ion Muntean, citat de Radio Chişinău.

De menţionat că R. Moldova îşi propune, pentru următorii ani, să asigure independenţa energetică şi aprovizionarea cetăţenilor cu energie accesibilă, atât ca sursă, cât şi preţ – până în 2050.

Obiectivul este fixat în conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2050 – un document de politici care redă viziunea guvernului şi stabileşte priorităţile în sectorul energiei, ţinând cont de provocările actuale globale şi regionale.

Potrivit Ministerului Infrastructurii, pentru consolidarea securităţii sale energetice, Republica Moldova va trebui să folosească oportunităţile pe care le-a adus construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, recenta sincronizare cu sistemul electroenergetic continental european şi acordarea statutului de candidată pentru aderare la UE, lucru care aduce noi premise şi oportunităţi pentru dezvoltarea sectorului energetic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe