Europol, despre mobbing-ul din Poliţie. Subalterni ameninţaţi de şefii lor: “Ţi-am dat nişte grade, tot eu ţi le iau”

(Facebook / PolitiaCapitalei.RO)

Sindicatul Europol atrage atenţia asupra atitudinilor şi comportamentelor de tip “mobbing” existente la nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene. Mai exact, este vorba de situaţii în care şefi din poliţie îşi supun subalternii unor episoade de teroare psihică şi hărţuire la locul de muncă, prin intimidări şi ameninţări. Mai mult, inclusiv şefi din poliţie pot deveni victime ale acestor practici.

“Atitudini şi comportamente de mobbing în cadrul IPJ Caraş Severin la nivelul structurii de acţiuni speciale. Şeful serviciului îşi supune subalternii unor episoade de teroare psihică şi hărţuire la locul de muncă, prin intimidări şi ameninţări. Acesta este doar un mic fragment dintr-un lung şir de episoade în care poliţiştii sunt umiliţi şi sunt ameninţaţi că vor fi delegaţi în zone izolate, că vor fi sancţionaţi disciplinar sau că vor fi determinaţi într-un final să plece, doar pentru că nu sunt pe placul ‘stăpânului’ serviciului de acţiuni speciale. Iar acţiunile sale, după cum se poate auzi şi pe înregistrare sunt ‘asumate’ fiind foarte sigur că nu poate păţi nimic. Poate pentru că este fiul fostului adjunct al IPJ Caraş Severin, iar conexiunile cu zona politică îi asigură ‘spatele’”, a precizat Sindicatul pe pagina sa oficială de Facebook.

De altfel, sindicatul a postat şi o înregistrare audio în care poate fi auzit, potrivit Europol, şeful SAS Caraş Severin în timp ce îşi hărţuieşte şi ameninţă un subaltern:

“Ţi-am dat nişte grade pe care tot eu o să ţi le iau, ai înţeles? Şi cât de curând o să zbori din grupa aia, ca să vezi ce înseamnă şef de grupă. Te rog să îţi faci raport şi să te muţi de aici. Ai înţeles? Şi eu voi motiva şi îmi asum faptul că te-am adus aici, şi răspund pentru asta. Ce ai ajuns tu? Cine eşti tu aici? Eşti vreun luptător? Câte intervenţii ai, mă? Câte flotări faci?”, se aude în materialul audio.

De asemenea, şeful Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a declarat, pentru Ziare.com, că nu este vorba de cazuri izolate:

“De la nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene am primit semnale cu privire la astfel de comportamente de mobbing (hărţuire morală la locul de muncă). Prin lege se stabileşte că angajatorul are obligaţia de a include în regulamentul intern criterii cu privire la modalitatea de a trata astfel de practici şi modul de a le sancţiona.

Am trimis tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene să ne comunice cum au preluat această obligaţie şi sub ce formă au realizat-o şi au fost câteva inspectorate de poliţie judeţene care ne-au spus că nici nu au preluat această obligaţie pentru că nu apreciază că este aplicabilă poliţiştilor şi, oricum, la nivelul niciunui inspectorat de poliţie judeţean nu am primit niciun răspuns din care să rezulte că au fost cazuri de poliţişti la locul de muncă.

Însă, noi, de-a lungul timpului am demonstrat prin nenumărate materiale, sigur, în măsura în care şi oamenii ne permiteau acest lucru, pentru că este foarte complicat de ieşit public cu aşa ceva, mai ales că victimelor le este frică de repercusiuni”.

În ceea ce priveşte situaţia din Caraş-Severin, Andreica a afirmat că aparent şeful respectiv ar fi fost delegat la un alt serviciu, adăugând că “problema nu a fost rezolvată”.

Nu este vorba numai despre poliţiştii fără funcţii de conducere. Şi şefi din poliţie au fost hărţuiţi. Cel mai recent caz, a fost cel al lui Radu Gavriş, trimis la Harghita de fostul şef al Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, în toamna anului trecut după scandalul legat de înmormântarea lui Emi Pian.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne