Europarlamentarul bătut de jandarmi nu se lasă: Propune o nouă cale de atac în dosarul "10 August"

Jandarmi la protestul din 10 august
Jandarmi la protestul din 10 august (Passport Production)

Europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe - unul dintre cei mai cunoscuţi protestatari din 2018, care la manifestaţia din 10 august a fost lovit de către jandarmi, deşi era cu mâinile ridicate deasupra capului - a anunţat joi, într-un comunicat remis Epoch Times, că a depus o nouă cerere la DIICOT în acest dosar.

Deşi săptămâna trecută Tribunalul Bucureşti a emis o decizie definitivă în acest caz, europarlamentarul propune o nouă cale de atac în dosarul "10 August". De profesie jurist, Vlad Gheorghe îndeamnă victimele din dosar să solicite DIICOT ordonanţa de clasare emisă iniţial de către procurorul de caz în 26.06.2020.

"Motivarea judecătorului menţionează acele aspecte de procedură pe care atât eu, cât şi alţi specialişti în domeniu le-am semnalat în toţi aceşti ani de când dosarul "10 August" a fost plimbat între instituţii. Conform legislaţiei în vigoare, orice decizie în dosar trebuie să fie comunicată părţilor interesate, adică inclusiv tuturor celor peste 800 de persoane care au depus plângeri pentru că la fel ca mine au suferit din cauza acţiunilor Jandarmeriei de la protestul paşnic de acum peste 3 ani. Or, lucrul acesta nu s-a întâmplat, după cum am atenţionat încă din 2020. Orice victimă din dosar care nu a primit, căreia nu i-a fost oficial comunicată această ordonanţă de clasare are acest drept, iar după ce îi este comunicată, are dreptul de a face alte solicitări conform procedurii penale, de a continua practic dosarul", a declarat Vlad Gheorghe.

Nu este prima dată când europarlamentarul Vlad Gheorghe propune public acţiuni juridice în dosarul "10 August", fiind una dintre cele mai active victime în această cauză.

Vlad Gheorghe a înregistrat inclusiv o solicitare pentru urgentarea judecăţii, solicitare aflată la a 9-a amânare. Totodată, deputatul european a început încă de săptămâna trecută demersurile pentru contestarea la CEDO a soluţiei Tribunalului Bucureşti, alăturându-i-se până acum peste 30 de victime.

Dosarul "10 august", îngropat

Reamintim că, după mai multe amânări, Tribunalul Bucureşti a decis, recent, să respingă solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 August".

Procurorii nu vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Respectivii oficiali urmau să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Reamintim că, după mai multe amânări (7 luni), Tribunalul Bucureşti a decis, recent, să respingă solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 August", decizia fiind definitivă.

Ulterior a apărut şi motivarea deciziei în care judecătorul de cameră preliminară, Daria Isabela Miheţ, a dat vina pe fosta şefă DIICOT, controversata Giorgiana Hosu, pentru îngroparea dosarului. Printre motivele invocate se numără faptul că Giorgiana Hosu nu a transmis instanţei analiza argumentelor părţilor vătămate care cereau redeschiderea dosarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne