Europarlamentar PLUS, sancţionat dur de cetăţeni după ce salută instalarea unui guvern pro-rus la Chişinău
alte articole
UPDATE. Fostul şef MAI Dragoş Tudorache a revenit pe subiect după ce a observat "o lipsă de înţelegere" a declaraţiei sale legate de Republica Moldova.
Ce precizări a făcut Tudorache:
1. Sunt raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova. În această calitate, am datoria de a pondera opiniile personale cu rigorile diplomatice şi cu necesitatea de a menţine un canal politic cu guvernul partener. Oricare ar fi acesta. Este o chestiune de minimă responsabilitate politică şi instituţională.
2. Dincolo de suveranitatea deciziilor unui stat european, cum este Republica Moldova, îmi păstrez o mare rezervă cu privire la schimbarea abruptă a guvernului condus de Maia Sandu, care se angajase alături de partenerii europeni şi internaţionali într-un proces de reforme atât de necesar Moldovei şi cetăţenilor săi.
3. Aştept dovezi clare dinspre noul guvern în ceea ce priveşte respectarea traseului european al acestei ţări. Doar faptele şi acţiunile politice concrete de continuare a reformelor începute de Guvernul Sandu mă pot convinge.
* * *
Dragoş Tudorache, europarlamentar PLUS şi raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului European, a fost criticat după ce a postat, joi, pe pagina sa de Facebook, un mesaj pozitiv la adresa noului Guvern de la Chişinău condus de Ion Chicu. Acest guvern a ajuns la putere după ce cabinetul Maiei Sandu a fost dat jos prin moţiune de cenzură de socialiştii preşedintelui pro-rus Igor Dodon.
“Sper că vestea primită din Republica Moldova este bună. Există un guvern învestit şi ţara este guvernată. Dar sper ca acest guvern să confirme parcursul proeuropean şi să continue reformele începute în mandatul Maiei Sandu. Este necesar să fie oferite aceste asigurări pentru ca să înţelegem dacă viteza cu care preşedintele Dodon a găsit o soluţie atât de rapidă este o veste bună sau nu. Aş vrea să le reamintesc oamenilor politici de la Chişinău că Republica Moldova are susţinere deplină de la Bruxelles pe drumul ei european, dar, la fel ca în cazul României acum 20 de ani, este nevoie de un efort real şi de reforme substanţiale”, a afirmat Tudorache.
De asemenea, europarlamentarul PLUS a atenţionat că “joaca de-a politica sau de-a guvernarea, în care se ignoră stabilitatea şi continuarea unor politici clare care să le ofere încredere partenerilor occidentali, nu o să rămână fără consecinţe”.
Nu în ultimul rând, Tudorache a susţinut că a urmărit cu atenţie criza în care se scaldă Republica Moldova şi a precizat că în scurt timp va efectua o vizită “la faţa locului” pentru a vedea cum s-ar putea da o mână de ajutor “consistentă”.
Mesajul postat de europarlamentarul PLUS a fost aspru criticat de zeci de utilizatori de Facebook, unul dintre ei transmiţându-i că nu poate împărtăşi “bucuria pentru că avem un guvern pro-rus la Chişinău”.
Guvernul Chicu a fost instalat la numai două zile de la demiterea guvernului Sandu al fostei coaliţii PSRM – ACUM şi la mai puţin de 24 de ore de la desemnarea lui Ion Chicu premier de către Igor Dodon. Noul guvern a fost votat joi în Parlament de către 62 de deputaţi socialişti şi democraţi. De altfel, voci de la Chişinău susţin că preşedintele moldovean Igor Dodon ar fi pregătit demult scenariul demiterii Guvernului Sandu.
Reamintim că fostul premier al Republicii Moldova, Maia Sandu, a opinat că noul guvern a fost creat ca să-l servească pe Igor Dodon până la alegerile prezidenţiale. Liderul PAS a menţionat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că şeful statului între timp a început să-şi construiască o maşinărie de tipul celei a lui Plahotniuc cu televiziuni, troli şi alte elemente care costă bani.
“Şi dacă nu poţi să faci scheme prin care să scurgi bani publici nu ai cu ce plăti această maşinărie care funcţionează prin televiziuni şi spălare pe creier totodată prin scheme de spălare de bani.
Singurul scop al lui Dodon este să câştige următorul mandat de preşedinte dincolo chiar şi de interesele de partid. Şi pentru că Guvernul l-a ţinut departe de schemele de contrabandă folosite anterior de Plahotniuc, acesta a decis să schimbe Guvernul ca să poată să pună mâna pe bani”, a adăugat fostul prim-ministru.
În concluzie, Maia Sandu a declarat că problema cea mai mare a Republicii Moldova este că majoritatea celor din Parlament se tem de justiţie şi de numirea unui Procuror General necontrolat politic.