Europa Liberă: Onoarea şefei Înaltei Curţi, "reparată" cu 500.000 de lei de colegii judecători

Corina Alina Corbu
Corina Alina Corbu (Vremeanoua.ro)

Preşedinta Curţii Supreme, Alina Corina Corbu, se judecă cu statul şi cere 5 milioane de lei daune morale deoarece a fost trimisă în judecată şi apoi achitată într-un dosar penal. O primă instanţă a decis ca judecătoarea să primească daune de 500.000 de lei, relatează Europa Liberă.

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat statul român în judecată în decembrie 2018. Pe atunci, Alina Corina Corbu conducea Secţia de contencios administrativ a Instanţei Supreme. Cererea de chemare în judecată se întinde pe 17 pagini.

Procesul a fost soluţionat, în prima instanţă, de Tribunalul Bucureşti, care a decis ca judecătoarea Corbu să primească daune morale de 500.000 de lei. De zece ori mai puţin decât ceruse statului român actuala şefă a ÎCCJ.

Din motivarea tribunalului rezultă "că la data de 7 octombrie 2011, în presa scrisă din România au apărut brusc un număr semnificativ de articole în care s-a vehiculat informaţia referitoare la cercetarea penală a reclamantei de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar de corupţie deschis pe numele a doi judecători ai Instanţei Supreme".

În continuare, în acelaşi document se arată că, din cauza apariţiei în presă a informaţiei că judecătoarea Corbu este cercetată de DNA, aceasta "a suferit un veritabil şoc emoţional", care a avut consecinţe "ireparabile asupra vieţii sale de familie/profesionale".

"Pe de altă parte, asupra reclamantei a fost aruncată eticheta de 'judecător corupt', rămânând, în opinia unor ziarişti, un judecător contestabil şi după pronunţarea deciziei definitive de achitare, continuând să fie publicate în presă articole prin care prezumţia de nevinovăţie a acesteia a fost încălcată", se mai arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Articolul integral aici.