Erdogan demite oficiali ai Băncii Centrale, lira alunecă în continuare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Lira turcească a atins un minim record după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat o nouă rundă de concedieri la banca centrală turcă, transmite publicaţia Financial Times.

Într-un decret publicat noaptea târziu, la câteva ore după ce s-a întâlnit cu Sahap Kavcioglu, guvernatorul băncii, Erdogan a înlăturat doi viceguvernatori.

Unul dintre cei doi, Ugur Namik Kucuk, a fost singurul membru al Comitetului de Politică Monetară al băncii care a îndrăznit să se opună reducerii ratei dobânzii de luna trecută, au declarat două surse familiare cu evoluţia. Măsura a şocat investitorii, generând accelerarea exodului de capital din Turcia.

Kucuk s-a opus, de asemenea, politicii controversate de vânzare a rezervelor valutare ale băncii pentru a susţine lira. Politica a început la începutul anului 2019 şi a continuat până la sfârşitul anului trecut.

Despre cel de-al doilea viceguvernator demis, Semih Tumen, se spunea că ar putea să-i succeadă lui Kavcioglu.

Erdogan, care se află la conducerea Turciei de aproape douăzeci de ani, şi-a înteţit controlul asupra băncii centrale în ultimii ani prin demiteri succesive.

Erdogan, care se opune ratelor ridicate ale dobânzilor, a intrat în conflict cu mai mulţi guvernatori încercând să obţină creştere economică cu orice preţ ca parte a agendei sale populiste.

Abdullah Yavas, membru al Comitetului de Politică Monetară, criticat în presa turcă controlată de Erdogan pentru că locuia în SUA, a fost, de asemenea, demis, miercuri seara.

Ca urmare, lira Turciei, a scăzut cu 1%, la 9,19 lire pentru un dolar. Moneda a suferit căderi de câţiva ani, pierzând 59% din valoare faţă de dolar de la începutul anului 2018, în contextul intervenţiilor tot mai brutale ale lui Erdogan în politica monetară.

Mulţi investitori străini şi-au retras deja banii din Turcia pe fondul lipsei de predictibilitate generate de intervenţiile preşedintelui. Investitorii străini deţineau doar 6 miliarde de dolari în obligaţiuni guvernamentale la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2021, potrivit datelor băncii centrale, comparativ cu 61,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe