Emilia Şercan, explicaţii-şoc: De ce a ajuns "CCR-ot-PSD-ot-SRI" să arunce ţara în aer după ce Ciolacu a ratat turul doi

Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
29.11.2024

Jurnalista Emilia Şercan a opinat că haosul din aceste momente are două explicaţii: una simplă – PSD Marcel Ciolacu şi clica lui de băieţi trecuţi prin viaţă şi prin şcoala SRI, alde Tudose şi Grindeanu, şi una complexă – statul capturat.

"Duminică noaptea, când Autoritatea Electorală Permanentă a început să furnizeze date şi toată lumea era şocată că Călin (sic!) Georgescu era pe primul loc, înaintea lui Marcel Ciolacu, jurnaliştii (se) întrebau în studiouri cum e posibil, în condiţiile în care omul apăruse în sondaje abia cu două săptămâni mai devreme. Cum era posibil ca cineva necunoscut publicului să pulverizeze PSD, partidul-stat? În confuzia şi consternarea generală de la miezul nopţii, sociologul Marius Pieleanu şi politologul Cristian Pârvulescu au fost primii care au vehiculat public următoarea ipoteză, la B1 TV, respectiv Digi24: PSD a dirijat voturi ale propriilor votanţi către Călin Georgescu pentru a-i asigura un contracandidat facil lui Ciolacu pentru turul II, doar că operaţiunea le-a scăpat din mână şi a produs un rezultat şocant", a declarat Emilia Şercan.

Jurnalista a atras atenţia că dirijarea de voturi ale membrilor unui partid nu e o noutate în România. Elena Băsescu a devenit europarlamentar în 2009 cu voturi dirijate de la PDL, operaţiune documentată pe larg de presa vremii.

"Marcel Ciolacu şi-a dorit un tur doi facil, pe care să-l câştige, lucru pe care acum îl ştim prea bine după celebrul blat pus la cale cu George Simion, candidatul pe care ştia că-l bate fără emoţii. Luni dimineaţă, când Elena Lasconi a trecut pe locul II, cu 2.700 de voturi mai mult decât Ciolacu, picat pe III, primul meu gând a fost că PSD va contesta voturile şi că se va declanşa un mare haos, lucru pe care l-am împărtăşit la telefon unei prietene. Nu a fost aşa şi nu înţelegeam de ce. PSD s-a comportat în cel mai neaşteptat şi nespecific mod cu putinţă: şi-a recunoscut democratic înfrângerea. Şi iarăşi a fost o surpriză", a afirmat Emilia Şercan.

Potrivit jurnalistei, varianta excluderii lui Ciolacu din turul II prin dirijarea de voturi ale PSD către Georgescu a fost susţinută ulterior în spaţiul public de mai mulţi analişti politici, dar şi de primari PSD care, nemulţumiţi, au reclamat public lucrul ăsta.

"Am crezut că acest fapt, generat de prostia infinită a 'mastermindzilor' din PSD, care au vrut să-i ofere lui Ciolacu un tur II lejer, i-a făcut să intre în văgăuni de ruşine şi le-a trezit conştiinţa şi coloana. Ce vorbeşti, Frantz? Buimăceala a durat trei zile, timp în care, PSD a căutat, cel mai probabil, soluţii. Iar a patra zi după alegeri, Curtea Constituţională, controlată de membri puşi de PSD şi SRI, a luat decizia de a renumăra toate voturile. Ei, şi uite aşa, a patra zi după alegeri, înţelegem şi noi de ce Marcel Ciolacu nu a anunţat susţinerea Elenei Lasconi, aşa cum a făcut-o, de exemplu, rapid şi fără condiţionări, Ilie Bolojan. PSD căuta soluţii de schimbare a rezultatului turului I la masa verde, cu mâna CCR", a punctat Emilia Şercan.

Cristian Terheş, ales în 2019 europarlamentar din partea PSD, a făcut contestaţie împotriva Elenei Lasconi la CCR invocând că a identificat mai multe cazuri în care în procesele-verbale cu voturi exprimate pentru Ludovic Orban au fost trecute "în pix" la Lasconi.

"Iar CCR-ot-PSD-ot-SRI a decis renumărarea tuturor voturilor. Ca să repare prostia monumentală a PSD, care şi l-a scos singur pe Ciolacu din turul II, CCR-ot-PSD-ot-SRI aruncă ţara în aer. Noi ne plângem de duminică încoace că se duce democraţia pe apa sâmbetei dacă Georgescu devine preşedintele României, însă democraţia e dinamitată sub ochii noştri, în cel mai brutal mod posibil, de statul capturat. Surse multiple spun că în prima parte a zilei, PSD a dirijat voturi spre Simion, dar spre după-amiază când au constat că nu mai creşte, că e pe platou, în schimb Lasconi era sus, iar Georgescu era pe creştere, au început să direcţioneze voturile către Georgescu", a conchis Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor