Elveţienii adoptă prin referendum introducerea certificatului sanitar

.
. (pixabay.com)

Elveţienii au votat afirmativ la referendumul organizat duminică, privind o lege care instituie paşaportul de imunitate, potrivit estimărilor publicate astăzi de institutul gfs.bern.

Estimările susţin că legea privind introducerea paşaportului de imunitate este susţinută de circa 63% dintre elveţienii care s-au prezentat la referendum, cu o marjă de eroare de 2%.

Scrutinul a fost organizat de opozanţii măsurii de impunere a unui paşaport de imunitate.

Elveţia are o rată de vaccinare completă de circa 65%, sub media europeană.

Poliţia a înălţat bariere în jurul sediului Guvernului şi Parlamentului de la Berna, în eventualitatea unor posibile manifestaţii de protest, transmite AFP.

Campania pentru referendum din Elveţia a fost marcată de numeroase proteste şi violenţe. Numeroşi politicieni - inclusiv ministrul Sănătăţii, Alain Berset, care de doi ani este un personaj marcant al luptei împotriva COVID-19 în această ţară - au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt plasaţi sub protecţia poliţiei.

Guvernul elveţian a refuzat, până acum, să înăsprească măsurile privitoare la restricţionarea libertăţilor individuale, subliniind că paturile secţiilor de terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu COVID-19 doar în proporţie de 20%.