Egiptul sechestrează nava Ever Given şi cere despăgubiri de 900 de milioane USD

Nava Ever Givern blocând canalul Suez, 24 martie 2021
Nava Ever Givern blocând canalul Suez, 24 martie 2021 (ContainerNews)

Autorităţile egiptene au sechestrat nava-container Ever Given, care a blocat Canalul Suez timp de aproape o săptămână, guvernul cerând compensaţii de sute de milioane de dolari proprietarilor săi.

Săptămâna aceasta, o instanţă egipteană a decis că proprietarul japonez al Ever Given, Shoei Kisen Kaisha, să plătească o despăgubire de 900 milioane USD, după ce nava a blocat cea mai importantă cale navigabilă din lume timp de şase zile.

Sechestrul a fost raportat pentru prima dată pe Ahram Gate, un site web administrat de stat, marţi:

"Generalul-locotenent Osama Rabie, preşedintele Autorităţii Canalului Suez (SCA), a confirmat într-o declaraţie de presă, astăzi, marţi, că nava panameză 'Ever Given', care a fost blocată timp de şase zile, a fost sechestrată pentru neplata unei sume de 900 milioane USD, contravaloarea daunelor provocate. (...)".

Despăgubirea pe care o solicită Egiptul include venituri care au fost pierdute din cauza faptului că navele nu au putut tranzita calea navigabilă în timpul blocajului şi daune aduse canalului, echipamentelor şi forţei de muncă pentru dislocarea navei container de pe malul canalului.

Timp de cel puţin două săptămâni, Ever Given a fost ancorată la Great Bitter Lake, la punctul de mijloc al canalului, find supusă inspecţiilor şi acum confiscării.

Osama Rabie, preşedintele SCA, a declarat pentru Wall Street Journal că nava „va rămâne pe loc până la finalizarea investigaţiilor şi până la plata compensaţiilor”. El a adăugat: „în momentul în care proprietarul este de acord cu despăgubirea, nava va fi eliberată”.

WSJ a declarat că proprietarul japonez al Ever Given, Shoei Kisen Kaisha, are o dispută cu SCA privitoare la sumele de despăgubire. Proprietarii navei au intentat un proces într-un tribunal britanic cu speranţa de a limita răspunderea pentru incident.

Rabie a declarat, luni, televiziunii egiptene că o anchetă completă asupra incidentului va fi încheiată până la sfârşitul săptămânii. El a declarat că negocierile de compensare ar putea continua chiar şi după finalizarea anchetei. Rabie susţine că proprietarii navei încearcă să reducă compensaţia cu cel puţin 90%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe