Economistul şef al BNR lansează un scenariu negru pentru bugetari

Valentin Lazea, Economist sef BNR
Valentin Lazea, Economist sef BNR (Florin Chirila/Epoch Times)

Creşterea economică foarte mare şi atragerea de fonduri europene reprezintă doi falşi prieteni care sunt mult vehiculaţi în presa românească, şi chiar de către unii specialişti, care spun că deficitul se poate reduce foarte uşor prin măsuri nedureroase, a declarat joi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR) Valentin Lazea. Potrivit acestuia, creşterea economică nu garantează reducerea deficitului dacă cheltuielile nu cresc mai puţin decât creşterea economică şi dacă veniturile nu cresc mai repede decât creşterea economică.

Lazea a vorbit şi despre posibile soluţii de scăderea a cheltuielilor şi a opinat că tăierea salariilor bugetarilor cu 20% şi reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână în sistemul public reprezintă soluţii de reducere a deficitului bugetar în 2021. Ulterior, după ce economistul-şef BNR Valentin Lazea a propus tăierea salariilor bugetarilor cu 20% anul viitor, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a declarat că măsura nu este o propunere oficială a Băncii Centrale şi că nu Lazea decide cum să se reducă deficitul bugetar, relatează Universul.net.

La rândul său, întrebat la Antena 3 care este punctul său de vedere raportat la opinia lui Lazea, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Programul de Guvernarea al PNL nu vorbeşte despre tăierea salariilor bugetarilor, dar, cu certitudine, salariile demnitarilor vor fi îngheţate.

Revenind la ideile lansate de Lazea, acesta a mai opinat că, şi presupunând că vreun Guvern îşi asumă actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient, că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească.

"Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc.”, a precizat economistul-şef al BNR, citat de Agerpres.

În opinia sa, şomajul, ca urmare a pandemiei, va creşte foarte mult în mediul privat.

"Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă îşi va permite acest lucru. Asta nu înseamnă că statul este legat de mâini şi de picioare. Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat”, a mai spus Lazea.

Lazea vine cu un exemplu de soluţie, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina. Una peste alta, din reduceri de cheltuieli eu nu văd cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare. Or, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele 7 puncte din care scădem 2 puncte reducere de cheltuieli mai rămân 5 puncte aproximativ procente din PIB din creşteri de venituri. Şi aici mi se spune colectare mai bună. Foarte bine, colectare mai bună. Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, din ziua zero după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF, pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează…”, a subliniat Lazea.

Lazea a mai ţinut să sublinieze că sunt „atâtea portiţe fiscale, atâtea exceptări, atâtea facilităţi care s-au dat la neplata impozitelor pentru atât de multe categorii încât din cota unică nu a mai rămas nimic”.

Şi aici mă adresez celor care au susţinut cota unică în 2005 şi în toţi anii de atunci şi până acum – această atitudine de a spune deschis că din cota unică nu a mai rămas nimic şi să se revină măcar la principiile cotei unice pentru că nu este normal ca o parte mică din firme să plătească 16% impozit pe profit, iar imensă majoritate să plătească 1% din cifra de afaceri. Nu este corect ca TVA-ul să nu fie 19%, să fie 19%, 9% sau 5% sau zero, dividendele să fie impozitate cu 5% – şi nu ca şi celelalte câştiguri de capital cu 16% etc., iar anumite categorii – constructori, informaticieni – să nu plătească anumite impozite. Măcar cei care au susţinut cota unică ar trebui să aibă un punct de vedere”, a susţinut el.

După declaraţiile lui Lazea, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale al României (BNR), Dan Suciu, a transmis, joi seara, la Antena 3 că tăierea salariilor bugetarilor cu 20% anul viitor nu este o propunere oficială a Băncii Centrale şi că nu Lazea decide cum să se reducă deficitul bugetar.

Nu este o propunere a BNR, era o discuţie despre modalităţi de reducere a deficitului bugetar. Pentru reducerea deficitului este nevoie de un set întreg de decizii pe care nu BNR le ia şi nu economistul-şef al BNR le ia. Indiferent ce spune dânsul pe teme fiscale, nu se aplică decât dacă decidenţii spun că aceste propuneri merită să fie puse în aplicare. Sunt mai multe propuneri, unele sunt acestea, altele sunt despre taxări”, a declarat Dan Suciu.