Economia după pandemie. Şeful Consiliului Fiscal: Diavolul se ascunde în detalii. Războiul nu s-a terminat

Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal
Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal (Screenshot)

Preşedintele Consiliului Fiscal, profesorul Daniel Dăianu, a atras atenţia asupra faptului că efectele pandemiei de coronavirus se vor face simţite în economie multă vreme de acum încolo. Aflat, vineri, în platou la Digi24 , Dăianu a avertizat că, dat fiind declinul economic actual, este de aşteptat ca deficitul bugetar să fie mult mai mare decât cel anunţat de ministrul de Finanţe Florin Cîţu, de 8,6%.

Profesorul susţine că, deşi au existat avertismente, toate statele au fost prinse pe picior greşit.

„În mod deliberat, guvernele au închis economiile, întrucât nu puteau să stăpânească altfel economia. Cei care au cochetat cu ideea de a umbla pe ici, pe colo, dar nu prin părţile esenţiale, au capotat şi a trebuit să schimbe macazul, cum s-a întâmplat cu guvernul lui Boris Johnson în Marea Britanie sau chiar cu suedezii, care îşi pun mari întrebări privind înţelepciunea modului în care au gestionat această perioadă”, a explicat profesorul Dăianu.

Şeful Consiliului Fiscal consideră pandemia un război, „şi este unul de uzură, unul de gherilă, care nu s-a terminat”.

„Deja aud analişti economici, unii cu ştate de serviciu pe mese importante, care spun că deja suntem în post-pandemie. Pe ce lume trăim? Cum suntem în post-pandemie, când vorbim despre posibile valuri, despre sectoare economice care vor fi lovite năprasnic? Vor fi sechele ani de zile de acum înainte, economiile nu vor mai fi la fel. [...] Privirea din avion poate linişti pe unii, dar diavolul se ascunde în detalii”, afirmă Daniel Dăianu.

Profesorul adaugă că „structurile economiilor sunt foarte diferite şi nu întâmplător Germania, care şi ea a fost lovită şi a trebuit să pună în mişcare un pachet de sprijin formidabil, iese mult mai bine, pentru că are o robusteţe a economiei intrinsecă, are excelenţă în producţia industrială, în disciplină, în lumea corporatistă şi în modul în care cetăţenii din Germania respectă regulile”.

În ce priveşte situaţia din România, profesorul Dăianu avertizează că „salariile şi asistenţa socială au ajuns să deţină foarte mult din veniturile fiscale şi din veniturile bugetare, iar soluţia este să absorbim cât mai bine fondurile europene pe care România le are la dispoziţie, ceea ce ar ajuta enorm şi la corecţia macroeconomică”.

„Noi (...) ar trebui să venim cu picioarele pe pământ, unii dintre noi. Guvernul era obligat să facă această rectificare.[...] Noi am câştigat, aparent, între aprilie şi iunie, aveam o bătălie aparent câştigată, dar vedem că războiul nu e câştigat la noi”, afirmă preşedintele Consiliului Fiscal.

Profesorul Daniel Dăianu a atras atenţia asupra faptului că „deteriorarea relaţiei om-natură este o explicaţie valabilă inclusiv pentru pandemie”.

„Cheltuielile în educaţie şi sănătate sunt investiţii în capital uman şi nu poţi să spui că investiţiile în drumuri, autostrăzi şi poduri sunt mai importante. Această teză e falsă. România are nevoi - şi asta este drama noastră, la 30 de ani, că n-am construit nici infrastructură de bază, n-avem o autostradă care să se sfârşească, n-avem sistem de irigaţii, amenajarea teritoriului a rămas un deziderat de ani de zile, pădurile sunt defrişate. Distrugem mediul înconjurător şi natura se răzbună pe noi. [...] Am fost orbi şi acum dăm din colţ în colţ cam toţi, de aceea şi planul european de reconstrucţie vorbeşte de digitalizare şi reconstrucţie economică verde. În plus, România, din păcate, are de rezolvat chestiuni vitale”, a punctat profesorul.

Declaraţiile complete aici.