Echipa lui Biden prelungeşte un moratoriu pentru sancţionarea firmelor chineze hi-tech afiliate armatei

Huawei
Huawei (Epoch Times România)

Administraţia Biden va amâna moratoriul asupra interdicţiei impuse de fosta administraţie Trump firmelor americane în ce priveşte investiţiile în companii chineze acuzate de legături cu Partidul Comunist Chinez şi armată, a informat joi Financial Times.

Joe Biden a prelungit termenul limită al moratoriului acordat de Trump până la 27 mai, în aşteptarea unei revizuiri majore a măsurilor luate în timpul războiului comercial dintre Trump şi regimul comunist chinez, care a lovit zeci de companii hi-tech chineze cu restricţii şi interdicţii din mai 2019.

Oficiul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) a aprobat prelungirea în baza unei licenţe generale, a scris FT.

Potrivit lui John Smith, fost şef OFAC, lista de interdicţii a lui Trump nu a oferit îndrumări iniţiale clare, obligând instituţiile financiare să caute mii de firme care ar putea fi supuse sancţiunilor SUA.

„Industria a arătat foarte repede că situaţia nu era viabilă. În loc să admită că a adoptat un standard irealizabil, administraţia Trump a acordat o licenţă generală pentru a oferi un moratoriu de câteva săptămâni lăsând lucrurile pe seama administraţiei Biden, care ar trebui să facă ordine", a spus Smith pentru FT.

Daniel Tannenbaum, fost oficial al Trezoreriei, a adăugat că prelungirea moratoriului ar permite administraţiei Biden să rezolve confuzia cauzată de ultimele săptămâni ale administraţiei Trump.

„Oferă noii administraţii timp pentru a curăţa o acţiune care a creat o confuzie semnificativă pe piaţă. Licenţele generale sunt o metodă obişnuită de ajustare a programelor de sancţiuni după implementarea acestora, pentru a face faţă consecinţelor iniţiale neprevăzute”, a adăugat el.

Ştirea vine la câteva zile după ce SEMI, o organizaţie comercială care reprezintă firme de top din sectorul semiconductorilor, inclusiv Intel, Samsung Electronics, Micron Technologies şi altele, a criticat administraţia lui Trump printr-o scrisoare deschisă pentru impunerea de sancţiuni împotriva firmelor chineze „fără contribuţie publică” şi pentru prejudiciul „pe termen lung adus competitivităţii firmelor de tehnologie".

Echipa lui Trump a plasat zeci de firme de tehnologie, inclusiv Huawei, ZTE, producătorul de cipuri SMIC şi producătorul de smartphone-uri Xiaomi pe o listă de entităţi din mai 2019 şi a vizat proprietarul TikTok - compania ByteDance - şi Tencent, invocând preocupări de securitate naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie