"Duş rece" pentru românii bătuţi şi gazaţi pe 10 august. Preşedintele şi alţii care-şi rupeau cămaşa de pe ei au "uitat" de comemorare

Timpurile prezente separă întunericul de lumină
Timpurile prezente separă întunericul de lumină (Epoch Times România)

La patru ani de la momentul în care statul român le transmitea cetăţenilor săi că pot fi oricând călcaţi în picioare - la propriu, nu la figurat - gazaţi, bătuţi, loviţi în drepturile lor câştigate cu sânge la Revoluţie, peste evenimentul 10 august 2018 se aşterne, uşor-uşor, tăcerea.

Dosarul n-a fost încă deferit instanţei - este în instrumentare la Parchetul Militar după ce a fost închis de DIICOT, instituţie condusă de un procuror-şef propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi acceptat de preşedintele Klaus Iohannis în pofida avizului negativ al CSM - iar mulţi dintre politicienii care au valorificat electoral cel mai mult momentul 10 august şi în care românii şi-au pus speranţe tac.

Iar cea mai asurzitoare tăcere vine de la Cotroceni, de la preşedintele care a îmbrăcat cândva o geacă roşie devenită simbol. Preşedintele pe care mulţi l-au votat pentru al doilea mandat în speranţa că va scoate definitiv de la putere PE-SE-DE-ul. Pentru ca apoi să vadă cum, reales, preşedintele binecuvântează alianţa cu partidul lui Sorin Grindeanu ("premierul OUG 13").

Asurzitoare este şi tăcerea conducerii USR, formaţiunea în care îşi puneau la vremea respectivă speranţa mulţi români. Oamenii aşteptau ca de la partidul-altfel, partidul "Fără Penali" să vină schimbarea. Astăzi, conducerea USR tace. Nimic despre acel moment.

Dar să trecem în revistă reacţiile politicienilor.

Preşedintele Iohannis

Pe 5 august 2020, răspunzând la o întrebare a reporterului Epoch Times, preşedintele Iohannis deplângea abuzurile din 10 august şi se declara convins că celor gazaţi li se va face dreptate. La vremea respectivă, şeful statului făcea campanie pentru PNL şi înfiera viguros PSD-ul.

"Dacă aş putea să dau timpul înapoi, mi-aş dori să nu fi existat acea guvernare pesedistă care a considerat că e un lucru bun să îi bată şi gazeze pe români şi să nu se fi întâmplat acele abuzuri din 10 august. Important e să se facă lumină, important pentru mine este ca adevăraţii vinovaţi să fie traşi la răspundere şi sunt convins că asta se va întâmpla. Am încredere în justiţie şi sunt convins că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere", declara şeful statului, pe un ton apăsat.

Miercuri, 10 august 2022, Klaus Iohannis - în faţa căruia, între timp, au depus jurământul numeroşi miniştri PSD, în frunte cu artizanul OUG 13, Sorin Grindeanu - nu a mai transmis nimic...

PNL, partid care a valorificat momentul 10 august

Preşedintele PNL la momentul 10 august, Ludovic Orban, a plecat între timp din partid, după ce acesta s-a aliat cu PSD-ul. Este acum liderul partidului Forţa Dreptei. În această calitate, Ludovic Orban a scris o lungă postare pe Facebook în care acuză frontal faptul că dosarul 10 august este tergiversat.

"Exact ca în cazul dosarului Revoluţiei, dosarului Mineriadei din 14,15 iunie, care sunt amânate la calendele greceşti, pare că şi dosarul 10 august este tergiversat în mod premeditat pentru a nu se afla adevărul şi pentru a scăpa vinovaţii de pedeapsă. Ceea ce este cel mai revoltător este faptul că pentru huliganii care au agresat jandarmeriţa justiţia s-a mişcat repede, condamnându-i definitiv pe făptaşi, în timp ce în cazul decidenţilor care au provocat violenţele justiţia bate pate pasul pe loc."

Postarea lui Ludovic Orban poate fi citită integral aici.

Cu o reacţie a ieşit şi actualul lider al PNL, Nicolae Ciucă, acesta spunând câteva cuvinte pe această temă în debutul şedinţei de guvern.

"Au trecut patru ani de la protestul din 10 august, în care oameni nevinovaţi au fost victimele unor violenţe nejustificate. Dau asigurări că actualul guvern protejează dreptul la libera exprimare şi că niciodată nu vom permite ca manifestaţii paşnice să degenereze în violenţe de stradă. Românii trebuie să ştie că se pot baza pe Jandarmeria Română, o instituţie fundamentală în arhitectura statului român care îşi cunoaşte şi respectă misiunea.

Garantez că vom pune la dispoziţia Justiţiei tot ceea este necesar pentru ca dosarul de investigare a celor întâmplate acum patru ani să fie soluţionat. Cei care se fac vinovaţi de represiune vor răspunde în faţa legii", a transmis Ciucă, actualmente partener de guvernare cu PSD.

USR, cei în care românii îşi puneau speranţa la momentul 10 august 2018

Dan Barna, care la protestele pro-justiţie apărea în Piaţa Victoriei, ca şef de partid şi promotor al iniţiativei Fără Penali în Funcţii Publice, nu a scris nici măcar două vorbe pentru a reaminti de faptul că gazarea a 100.000 de cetăţeni, dintre care probabil mulţi votanţi USR, nu a fost pedepsită.

Nici actualul lider al USR, Cătălin Drulă, nu a scris nimic despre evenimentul 10 august.

A marcat însă momentul Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei şi unul dintre cei mai vocali opozanţi, în Parlament, ai modificărilor toxice operate de PSD, condus de Dragnea, asupra Legilor justiţiei şi Codurilor penale.

În postarea sa pe Facebook, Stelian Ion a lansat acuzaţii dure la adresa lui Iohannis.

"Iohannis a bătut palma cu cei care ne-au scos în stradă pe 10 August 2018 pentru că nu mai puteam accepta atacurile furibunde asupra justiţiei.

Ce nu a realizat Dragnea în acei ani a reuşit Sistemul patronat de Iohannis. S-au aliat şi acum domnesc peste ţară. (...) Anul trecut Iohannis era foarte preocupat de soarta dosarului 10 August, cerându-mi public explicaţii. Am explicat tehnic atunci că este posibilă redeschiderea dosarului, ceea ce s-a confirmat ulterior. Anul acesta Iohannis nu îl interpelează public pe ministrul Predoiu, protejatul său", a scris fostul ministru al Justiţiei, pe pagina sa de Facebook.

Postarea lui Stelian Ion poate fi citită aici.

Spre cinstea lor, dintre membrii cunoscuţi ai USR au venit în Piaţa Victoriei europarlamentarul Vlad Gheorgjhe - protestatarul cu tricou alb, care, pe 10 august 2018, era lovit de jandarmi deşi ţinea mâinile deasupra capului -, şi Cătălin Teniţă, fost aspirant la şefia partidului, şi el participant la momentul 10 august 2018.

A apărut o scurtă postare şi pe pagina USR:

"Au trecut patru ani de când zeci de mii de români din diaspora şi din ţară au fost gazaţi, fugăriţi şi loviţi de jandarmi, în #10august. Patru ani de când aşteaptă să îşi găsească dreptatea în justiţie.

În tot acest timp, Dosarul '10 august' a fost plimbat printre instituţii şi s-a încercat 'spălarea' şefilor Jandarmeriei şi a politicienilor care s-au aflat în spatele represiunii.

Anul acesta, şefii Jandarmeriei care au ordonat violenţele împotriva manifestanţilor paşnici din 10 august 2018 au fost puşi din nou sub urmărire penală. Ancheta în Dosarul '10 august' a fost reluată de Secţia Militară a Parchetului General. 20 de noi suspecţi au fost identificaţi în ultimele şase luni. În premieră, au fost transcrise în întregime discuţiile purtate de jandarmi prin staţii.

Nu renunţăm să sperăm că justiţia îşi va face treaba. Cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere. Doar aşa le poate fi redată românilor încrederea în instituţiile statului".

REPER - fost PLUS, şi ei beneficiari ai momentului 10 august

Actualul lider al REPER, Dacian Cioloş, nu a pus nici el măcar două rânduri pe Facebook despre momentul 10 august. A fost însă în Piaţă - fapt care îl onorează - europarlamentarul Dragoş Pîslaru.

Reacţii au avut şi cei care sunt acuzaţi de orchestararea Jandarmeriadei

Dragnea nu se dezminte, îi căinează pe jandarmi

Cât despre PSD, partid aflat la guvernare la momentul 10 august, actualii lideri nu au spus nimic. Marcel Ciolacu nu a ieşit să ceară scuze pentru ce s-a întâmplat în timpul guvernării Dăncilă. Nici PSD, ca partid, nu a transmis vreun mesaj românilor.

A vorbit în schimb Dragnea, la vremea respectivă lider suprem al PSD. Ex-tătucul pesediştilor nu a avut nicio reacţie (de bună voie şi nesilit de nimeni) pe Facebook, dar a comentat la DC News momentul gazării românilor în timpul în care el controla guvernul PSD. Evident, nu cerându-şi scuze, ci în cheie ironică şi sfidătoare. Şi, evident, i-a căinat nu pe protestatarii paşnici gazaţi, bătuţi, loviţi ci pe jandarmii care i-au agresat.

"Eu eram la Neptun atunci. Ce mi se pare mie trist este faptul că s-a deschis un dosar penal pentru a fi cercetaţi jandarmi, s-a închis, s-a redeschis, în condiţiile în care am văzut, ulterior, în alte ţări, şi vom mai vedea în continuare, cum jandarmii apără ordinea publică. Ce ar trebui să facă jandarmii, nu numai în România, ci în general?! Din ce am citit atunci pe Internet, înainte de 10 august, din ce am văzut la televizor atunci, din ce am citit ulterior, sunt foarte multe opinii că, de fapt, acolo a fost o tentativă de lovitură de stat. Pe lângă protestatarii paşnici care au fost, erau unii violenţi şi foarte bine organizaţi. Ideea de a prelua clădirea Guvernului prin violenţă nu e în Codul penal?", a declarat Liviu Dragnea.

Carmen Dan, pe atunci ministru de Interne, nu a avut nicio reacţie de 10 august. Cei care aşteptau eventuale scuze de la ea au aşteptat zadarnic.

În schimb, a vorbit Viorica Dăncilă, fost premier PSD. Nici ea pentru a-şi cere scuze că în mandatul său de premier s-a repetat Mineriada. A avut doar o reacţie după ce aflat că ar putea fi audiată în Dosarul „10 august”.

„În acel moment, eram în concediu. Nu eram în ţară, îi delegasem atribuţiile lui Paul Stănescu (vicepremier din partea PSD, n.r.)”, a precizat Viorica Dăncilă, pentru Euronews România.