Dr. Beatrice Mahler, despre valul 4: Sunt familii care pierd unul, doi, trei membri în mai puţin de o săptămână

Beatrice Mahler
Beatrice Mahler (Screenshot Youtube)

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală, a atras atenţia sâmbătă, la Digi24, că în această perioadă s-a triplat cantitatea de oxigen consumată, faţă de valul trei al pandemiei, în timp ce medicii au ajuns martori la adevărate tragedii.

"Suntem într-o situaţie extrem de dificilă în spitale, avem foarte mulţi pacienţi internaţi, dar nu acest lucru este poate cel mai important, ci faptul că formele pe care le prezintă şi pacienţii din secţie sunt extrem de severe, pacienţi care necesită debit mare de oxigen şi nu ajunge de multe ori sau de cele mai multe ori la cei care au formă evolutivă. Prezenţa unui pat şi a unui concentrator de oxigen devin insuficiente pentru evoluţia din primele 24 de ore de la momentul internării. (...) Azi-dimineaţă, din 100 de pacienţi prezenţi în secţie doar doi aveau necesarul de oxigen sub 10 litri, ceilalţi aveau necesarul de oxigen foarte mare şi consumul de oxigen a crescut extrem de mult. Avem cantităţi uriaşe. Practic, faţă de valul 3, am triplat consumul de oxigen în acest moment", a declarat Beatrice Mahler.

Şefa institutului a explicat că medicii se descurcă foarte greu cu afluxul de pacienţi din valul al patrulea şi sunt expuşi riscului de burnout din cauza volumului mare de muncă, a stresului şi a tragediilor pe care le văd zilnic: sunt familii care într-o săptămână pierd chiar şi trei membri, a povestit Beatrice Mahler.

"Există această suferinţă a incapacităţii de a oferi mai repede asistenţă, a imposibilităţii de a oferi de multe ori în cursul serii sau al nopţii sau al weekendului cât mai rapid un pat, de multe ori pacienţii rămân pe un scaun şi aşteaptă un pat sau transferul către un alt spital, pe care îl găsim cu foarte mare dificultate. Pe lângă acest moment de început de tratament pentru pacienţii care sosesc, suferinţa foarte mare vine de la numărul mare de persoane care nu reuşesc să depăşească acest moment extrem de greu care înseamnă infecţie COVID, nu reuşesc să depăşească acest efort pe care îl facem noi împreună cu pacientul, iar această suferinţă se răsfrânge cu siguranţă şi asupra familiilor. Dramele pe care le vedem în jurul nostru, familiile care pierd în mai puţin de o săptămână unul, doi, poate trei membri, sunt extrem de greu de dus de fiecare dintre noi. Nu credem că vor urma săptămâni mai bune şi lucrurile astea, în timp, îşi pun amprenta, iar burnout-ul, care vine inevitabil la acest efort, ne impactează pe toţi", a precizat Beatrice Mahler.

Potrivit managerului, fără ajutorul studenţilor la Medicină, care vin în weekend şi fac voluntariat, dificultatea acestui moment ar fi mult mai mare.

Întrebată de scenariul despre care vorbea fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, care avertiza că nu a a fost atins încă vârful acestui val epidemic, iar în lipsa unei vaccinări masive va exista şi valul 5, şi valul 6 al pandemiei, Beatrice Mahler a replicat:

"Nu vreau să-mi imaginez un asemenea scenariu, pentru că ar fi mult prea dur decât tot ceea ce putem noi să trăim. Cred şi sper că cetăţenii vor înţelege că fără ajutorul lor nu vom putea ieşi din acest moment extrem de dificil, că până la urmă, noi, în spitale, vedem doar vârful efectului şi poate dramele cele mai multe, însă ca să ieşim cu toţii din această situaţie, care nu este numai una medicală, este una socială, una economică, una care ne afectează pe toţi emoţional, până la urmă, trebuie să înţelegem că vaccinul pe care îl avem în acest moment la dispoziţie poate să facă diferenţa şi că această măsură care nu costă nimic, doar informare, timp pentru informare, poate fi până la urmă accesată de oricine doreşte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne