Dosarul Revoluţiei. România condamnată din nou la CEDO

Imagini din timpul Revolutiei romane din 1989. Bucuresti, Bd. Magheru, 22 decembrie 1989.
Imagini din timpul Revolutiei romane din 1989. Bucuresti, Bd. Magheru, 22 decembrie 1989. (Foto: AGERPRES)

România pierde din nou la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de data aceasta în dosarul evenimentelor de la Revoluţia din 1989, fiind condamnată pentru încălcarea dreptului la viaţă şi lipsa unei investigaţii în cazul mai multor persoane participante la revoluţie şi împuşcate în timpul evenimentelor din decembrie 1989, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, Curtea a stabilit că în cauzele Moroşanu versus România, Portasă versus România şi Cîrjă versus România a existat o încălcare a articolului 2 din Convenţie, respectiv dreptul la viaţă.

În consecinţă, CEDO a dispus obligarea României la plata sumei de 15.000 de euro către fiecare reclamant.

Concret, Curtea Europeană a drepturilor omului a constatat că reclamanţii au fost privaţi de o investigaţie efectivă asupra cazurilor lor întrucât urmărirea penală nu a fost efectuată între o perioadă rezonabilă, reclamanţii nu au au fost implicaţi în proceduri, iar publicul nu a fost ţinut la curent cu progresele unui dosar de reală importanţă.

În timpul Revoluţiei din decembrie 1989, reclamanţii sau rudele lor apropiate au fost rănite sau ucise prin împuşcare în timp ce participau la demonstraţiile care au dus la căderea regimului comunist.

Reclamanţii din cele trei cazuri menţionate au fost reprezentaţi în faţa Curţii Europene de către avocatul Sorin George Paşalică din Baroul Braşov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne