Dosarul judecătorilor din R. Moldova implicaţi în spălarea banilor din Rusia se află încă în primă instanţă

Experţi de la Chişinău avertizează că ritmul lent de examinare a dosarului ar putea face ca infracţiunile să se prescrie, iar magistraţii eliberaţi de răspunderea penală.
Justiţie (cna.md)
Ştefan Sârbu
18.07.2019

Dosarul judecătorilor implicaţi în „spălătoria rusească” sau „laundromat”, prin care s-au spălat cel puţin 20 de miliarde de dolari între 2011 şi 2014, este încă în examinare în prima instanţă la Chişinău, transmite Radio Europa Liberă.

În dosar figurează 14 judecători din cei 16 (unul a decedat în arest, iar altul a fugit peste hotare). Acestora li se reproşează că ar fi legalizat zeci de hotărâri suspecte, care au permis spălarea banilor proveniţi din surse dubioase, prin bănci moldoveneşti.

Potrivit sursei citate, în prezent, examinarea dosarelor a fost suspendată, pentru că avocaţii magistraţilor s-au adresat la Curtea Constituţională. Aceştia susţin că sintagma „pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave”, pe care au utilizat-o procurorii la formularea învinuirilor împotriva judecătorilor, ar fi neclară, imprevizibilă şi ar contraveni Constituţiei.

Experţi de la Chişinău au avertizat în context că într-un astfel de ritm, infracţiunile s-ar putea prescrie, iar magistraţii ar putea fi eliberaţi de răspunderea penală. Mai mult, ex-magistrata Domnica Manole a notat că asupra judecătorilor care au emis ordonanţe în dosarul „laundromat”-ului s-au făcut presiuni iar persoanele care au făcut asta nu au fost stabilite.

Potrivit portalului anticorupţie.md, schema de spălare a banilor din Federaţia Rusă prin sistemul bancar şi judiciar din mai multe ţări, inclusiv R. Moldova, cunoscută drept „spălătoria rusească” sau „laundromat” a fost deconspirată de jurnalişti. Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În R. Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor