Doliu în lumea modei italiene: creatorul de modă şi antreprenorul Nino Cerruti a încetat din viaţă

A fost unul dintre marii protagonişti ai modei din secolul trecut şi a lansat tineri designeri care au devenit faimoşi, cum ar fi Giorgio Armani.
Nino Cerruti
Nino Cerruti (captură foto toscanacalcio.net)

Lumea modei italiene este în doliu: creatorul de modă şi antreprenorul Nino Cerruti a murit sâmbătă, 15 ianuarie, la Biella, Italia, la vârstă de 91 de ani. Se afla la spitalul din Vercelli, unde fusese internat pentru o operaţie la şold, informează presa italiană.

Născut la 25 septembrie 1930, într-o familie de industriaşi din industria textilă, Cerruti a moştenit afacerea la vârsta de 20 de ani, după moartea tatălui său. Asta se întâmpla în 1950. A renunţat la studii - filosofie şi jurnalism - şi s-a dedicat companiei. În anul 2000 a fost numit Cavaliere del Lavoro de către preşedintele Republicii, Carlo Azeglio Ciampi.

Nino Cerruti a fost unul dintre marii protagonişti ai modei din secolul trecut şi a lansat tineri designeri care mai târziu au devenit la fel de faimoşi, cum ar fi Giorgio Armani. Coco Chanel iubea pantalonii creaţi de stilist, dar cel mai celebru este primul sacou "deconstruit" realizat în anii '70. Vedetele i-au ales hainele pentru a le purta la Oscaruri sau la Festivalul de Film de la Cannes. A fost, de asemenea, designerul oficial al echipei de Formula 1 Ferrari.

În 1957 a creat prima sa colecţie, care a captat atenţia pe plan mondial: prima linie de îmbrăcăminte pentru bărbaţi, numită "Hitman", a fost prezentată la Milano şi a avut un mare succes. În 1967, zece ani mai târziu, a deschis primul boutique "Cerruti 1881" în Place de la Madeleine din Paris, unde a mutat ulterior birourile companiei, în timp ce producţia a rămas în Italia. Showroom-ul a fost proiectat de designerul şi arhitectul Vico Magistretti.

Printre altele, în anii 1960, Cerruti l-a angajat pe Giorgio Armani, în acel moment un începător, pentru Lanificio Fratelli Cerruti: Armani a lucrat pentru el timp de şase ani înainte de a-şi fonda propria casă de modă în 1975. În anii şaizeci, compania a produs prima linie de îmbrăcăminte pentru femei şi a încheiat acorduri de licenţă în Japonia şi Statele Unite.

Începând cu anii '70, afacerea Cerruti a crescut şi a inclus parfumuri, linii casual şi o linie de îmbrăcăminte sportivă; în 1994, marca a devenit designerul oficial al echipei de Formula 1 Ferrari. Între timp, compania a început să vândă în multe ţări din întreaga lume.

Stiliştii Cerruti şi Armani au fost primii care au perfecţionat, în anii '70, "jacheta deconstruită" (sau “destrutturata”), o jachetă fără perniţe pe umeri şi cu o croială moale şi confortabilă, mult mai puţin rigidă decât jachetele tradiţionale.

Hainele lui Cerruti, printre altele, au apărut în multe filme celebre, printre care Gangster Story (Bonnie şi Clyde), Pretty Woman, The Silence of the Lambs, Basic Instinct, Philadelphia, Wall Street, Indecent Proposal.

Marca Cerruti 1881 a fost vândută în 2001, dar Nino Cerruti a păstrat până la sfârşit controlul asupra Lanificio Fratelli Cerruti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură