Doi ani şi jumătate de la marea gazare din 10 august. Ce spune şeful MAI despre Cucoş, Sindile, Fantoma în Alb

Lucian Nicolae Bode
Lucian Nicolae Bode (Epoch Times România)

La mai bine de doi ani şi jumătate de la acel 10 august care a erodat grav încrederea multor cetăţeni în oamenii în uniformă şi în statul român, justiţia nu a adus lumina mult aşteptată asupra faptelor. Dimpotrivă. Tribunalul Bucureşti a clasat principalul dosar în urma unor vicii de procedură în sarcina fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu. Şi nu numai că şefii Jandarmeriei au fost absolviţi de vină şi nici măcar nu vor da ochii cu un judecător dar, între timp, unii dintre ei s-au pensionat şi iau pensii speciale plătite inclusiv de cei gazaţi iar alţii sunt încă în funcţii de conducere.

Redacţia noastră a adresat o serie de întrebări ministrului de Interne, Lucian Bode, pe acest subiect. Vă invităm să urmăriţi răspunsurile ministrului. Menţionăm că întrebările au fost trimise înainte ca Tribunalul Bucureşti să îngroape dosarul "10 August". Răspunsul a venit însă în cursul zilei de astăzi şi îl redăm ca atare:

Întrebare: Domnule ministru, referitor la foştii şefi ai Jandarmeriei implicaţi din dosarul 10 August, precum sunt convinsă că ştiţi, în spaţiul public au existat suspiciuni legate de pensionările din motive medicale ale lui Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile – acesta fiind cercetat şi într-un alt dosar vizând decontări ilegale de ore suplimentare. Mai exact, există suspiciunea că de fapt cei doi s-au pensionat pentru a-şi asigura pensia specială în cazul în care dosarul/dosarele va/vor lua o întorsătură neplăcută pentru ei. Aş dori să vă întreb dacă aţi dispus sau intenţionaţi să dispuneţi un control la Comisia Centrală de expertiză medico-militară din minister şi să cereţi o a doua opinie de la medici din afara ministerului pentru a vedea dacă pensionările celor doi sunt justificate?

Răspuns: Corpul de Control al Ministrului nu este competent să se pronunţe cu privire la activităţile medico-sanitare, respectiv asupra actului medical al Comisiei centrale de expertiză medico-militară. Însă am dispus realizarea unor verificări la mai multe structuri cu privire la orele suplimentare plătite şi, la finalizarea acestora, voi avea o imagine clară. Atunci vom putea vedea dacă într-adevăr a fost încălcată legea sau nu şi vom sesiza, dacă este cazul, instituţiile competente. Şi aş vrea să vă mărturisesc ceva, nu voi folosi Corpul de Control pentru a vâna persoane, ci pentru a rezolva sau îndrepta probleme. Pentru cei care se fac vinovaţi, normal că vor fi sesizate organele competente.

Întrebare: Ce pensii primesc domnii Cucoş şi Sindile?

Răspuns: Vă înţeleg interesul jurnalistic faţă de acest subiect şi sunt sigur că şi cititorii dvs. ar dori să cunoască ce pensie primesc aceşti doi foşti ofiţeri, dar acest gen de informaţie nu poate fi comunicată public, fiind o informaţie din categoria datelor cu caracter personal. Pensiile militare se calculează conform reglementărilor în vigoare în funcţie de vechime, funcţiile ocupate în carieră. Este foarte adevărat faptul că majoritatea celor care au ocupat funcţii de răspundere în structurile ministerului pot avea pensii ceva mai mari, dar acestea reprezintă un procent foarte mic faţă de cei mai mulţi pensionari MAI care au în medie o pensie de 4.500 lei lunar.

Întrebare: La mai bine de doi ani de la evenimentele din 10 august care au pătat grav imaginea MAI, colonelul Cătălin Paraschiv este încă în funcţie, iar Laurenţiu Cazan are şi el un post important, ceea ce slăbeşte încrederea populaţiei în MAI. Cum vedeţi soluţionabilă problema?

Răspuns: Vă pot spune că ofiţerii au fost numiţi în aceste funcţii în urma unor concursuri, care au avut loc cu mult înainte de venirea mea la conducerea MAI. La acest moment, nu există o pârghie legală pentru a-i schimba din aceste funcţii fără acordul lor.

Aşa cum ştiţi, în general, în România, legislaţia muncii este construită în beneficiul angajaţilor şi trebuie respectată.Dacă Tribunalul Bucureşti va decide redeschiderea Dosarului 10 august (lucru care nu s-a întâmplat n.r.), va fi începută urmărirea penală faţă de şefii Jandarmeriei Române.Dar chiar şi aşa, conform statutului cadrelor militare, (re)începerea urmării penale nu este temei legal pentru trecerea în rezervă. Doar dacă cei doi ofiţeri vor fi condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă, pot fi trecuţi în rezervă.

Cât voi avea acest mandat, vă garantez că mă voi implica pentru ca imaginea tuturor structurilor din MAI să reflecte calităţile şi adevărata valoare a personalului, fie că este vorba de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră sau pompieri. Prin urmare, mă voi strădui să corectez de fiecare dată când va fi posibil situaţiile care afectează imaginea instituţiilor MAI.