Dodon, pus sub învinuire în dosarul „Energocom”. A contribuit la prejudicierea R.Moldova cu aproape 12 milioane dolari

Igor Dodon
Igor Dodon (alaiba.md)

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost pus luni, 27 iunie, sub învinuire în comiterea infracţiunii de depăşire a atribuţiilor de serviciu, săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat (art.46, art.328 alin.(3) din Codul penal), în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”, informează Procuratura Generală.

Potrivit oamenilor legii, la 29 decembrie 2021, Dodon a fost recunoscut şi audiat în calitate de bănuit în săvârşirea infracţiunii enunţate. Bănuiala adusă fostului şef de stat este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deţinut funcţia de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Comerţului.

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziţia pe care o avea la acel moment, deţinând funcţia de ministru al Economiei şi Comerţului, a semnat avizul în baza căruia în mai 2008, directorul general al SA „Energocom” a încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova cu o compania străină din Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societăţile pe acţiuni.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină preţul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, şi respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condiţiile în care SA „Energocom” avea deja negociate şi încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preţ mai ieftin cu 29 la sută.

Urmare a acţiunilor nominalizate de către procurori, SA „Energocom” a avut daune în proporţii deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace băneşti care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acţiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetăţeni ai Republicii Moldova.

Oamenii legii au ţinut să mai remarce că, în cadrul audierilor de astăzi, ex-preşedintele Republicii Moldova nu şi-a recunoscut vina în săvârşirea faptei de care este învinuit, menţinând declaraţiile date în calitate de bănuit.

Astfel, au punctat procurorii, în privinţa acestuia a fost menţinută măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condiţiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe