Discuţii aprinse prin limbaj colorat

Cameleon/Shutterstock
Cameleon/Shutterstock (Shutterstock)

Oamenii au fost fascinaţi mult timp de abilitatea cameleonilor de a-şi schimba culoarea. Aristotel, strămoşul filosofiei occidentale şi zoolog pasionat a menţionat această capacitate a reptilei în Historia Animalium ca fiind notabilă deoarece "schimbarea culorii are loc pe tot corpul" sugerând că şopârla are un "suflet fricos".

Motivele pentru care cameleonii îşi schimbă culoarea variază. Nuanţele cromatice survin inclusiv ca răspuns la temperatură şi lumină sau desigur camuflarea în mediul ambiant.

Un studiu din 2008 asupra cameleonilor pitici din Africa de Sud a furnizat dovezi convingătoare că reptilele au capacitatea de a se evidenţia faţă de fundal, mai degrabă decât să se camufleze - pentru a impresiona potenţiali parteneri, de exemplu. Acest fapt împreună cu schimbarea rapidă de culoare în timpul interacţiunilor sociale sugerează că şi-au evoluat paleta dinamică de culori ca mijloc de comunicare.

Pentru a înţelege modul în care culorile unui animal pot servi drept semnale pentru alţii este necesar un mijloc obiectiv de cuantificare a culorilor şi modificărilor de culoare. Din fericire există progrese recente în cuantificarea fotografică a culorilor. Acum oamenii de ştiinţă pot folosi imagini pentru a cuantifica colorarea animalelor şi modele matematice şi fiziologice pentru a obţine o idee despre modul în care culorile şi nuanţele stimulează fotoreceptorii unui cameleon. Cu alte cuvinte, putem folosi fotografia pentru a măsura culorile în modul în care le văd animalele.

Supără-mă

Într-un studiu publicat în revista Biology Letters, s-au folosit aceste tehnici fotografice de cuantificare a culorilor la cameleoni - aşa cum sunt văzute de cameleoni - în timpul interacţiunilor sociale agresive. Cercetările s-au concentrat pe înfruntări între cameleoni cu văl, adulţi, de sex masculin (Chamaeleo calyptratus), o specie cunoscută pentru dispoziţia sa combativă.

Prin filmarea, fotografierea şi măsurarea culorilor din 28 de regiuni diferite ale corpului în timpul confruntărilor, s-a descoperit modul în care culorile sunt legate de comportamentul cameleonilor. Au fost înregistrate viteza de schimbare a culorii, diferenţele de nuanţe şi nuanţa afişată final.

S-a constatat că şopârlele cu şansele cele mai mari de a se apropia de adversarii lor au fost cele care afişau cele mai strălucitoare dungi. Acest lucru sugerează că un cameleon de sex masculin ar putea fi în măsură să determine în timpul luptei cât de dornic de câştig e adversarul său prin evaluarea luminozitaţii dungilor acestuia

Cameleonii cu capete mai viu colorate ale căror culori se schimbă mai repede au mai multe şanse de a ieşi învingători din luptă. Deci, dacă tu ai fi un cameleon care te baţi cu un altul al cărui cap intens colorat îşi schimbă rapid nuanţa în timp ce vine spre tine, atunci probabil că ţi-ai găsit naşul.

Dar de ce i-ai da adversarului informaţii despre motivaţia ta sau capacitatea de luptă? Se pare că prin semnalizarea intensă cameleonul se asigură că întâlnirile agresive se soldează cu mai puţine pierderi. Având în vedere că o luptă ar putea duce la vătămări corporale grave e mult mai bine dacă adversarii se retrag fără înfruntare directă.

În cazul în care semnalele coloristice au fost comunicate perfect, nu au existat deloc contacte fizice directe cu muşcături. Asta sugerează că reptilele pot obţine informaţii despre adversari bazat pe culoarea acestora, dar că aceaste informaţii nu sunt 100% de încredere.

Culori adevărate... sau nu

Oamenii au creat mijloace numeroase şi variate de a face schimb de informaţi, de la cuvinte la Codul Morse sau e-mail. Cu toate acestea, pentru că putem influenţa comportamentul altora prin ceea ce comunicam, există tentaţia să se denatureze adevărul. Minciuna poate oferi uneori beneficii pe termen scurt mincinosului, dar costurile sunt extrem de mari atunci când acesta e descoperit. Aceste costuri există şi în regnul animal, chiar dacă în alte forme, şi se consideră că au rolul în stabilirea unor strategii de semnalizare stabile.

Nu se ştie încă modul în care sunt interpretate mesajele pline de culoare, cum influenţează acestea comportamentul cameleonilor şi ce mecanisme bazate pe aspectul cromatic asigură evaluarea cu exactitate a concurenţilor într-o luptă între cameleoni.