Diaconescu neagă existenţa unor probleme tehnice privind scutul antirachetă
alte articole
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a precizat miercuri că, din punctul său de vedere, nu au apărut probleme privind componentele scutului antirachetă, răspunzând unei întrebări despre informaţii apărute în presa americană.
”Din punctul meu de vedere nu au apărut niciun fel de probleme. Rugămintea mea este ca informaţiile care se preiau să fie preluate prin verificarea clasică din mai multe surse”, a spus Diaconescu, rugat să comenteze informaţiile privind problemele tehnice care au apărut în dosarul scutului antirachetă, probleme legate şi de componentele care vor fi amplasate la Deveselu.
”Sunt informaţii despre nişte rapoarte. Pot să vă spun că scutul antirachetă reprezintă un proiect care funcţionează. A fost inclus de altfel în conceptul de apărare şi descurajare al Alianţei Nord-Atlantice, deci reprezintă un mandat în acest moment al Alianţei, alături de armamentul convenţional şi cel nuclear. Urmează ca omologarea formală să se facă la summitul de la Chicago”, a mai precizat Diaconescu.
Sâmbătă, Associated Press a citat două rapoarte guvernamentale potrivit cărora unul din programele emblematice de apărare ale preşedintelui american Barack Obama, scutul antirachetă ce urmează să apere SUA şi Europa de un atac iranian şi să aibă elemente în România,se confruntă cu întârzieri majore,depăşiri de buget şi probleme tehnologice.
Rapoartele puse la punct de Departamentul Apărării şi o comisie a Congresului pun sub semnul întrebării acest program aflat în centrul planurilor americane de a apăra Europa şi un dosar politic sensibil atât pe plan intern, cât şi în relaţiile cu Rusia.
Documentele arată că există probleme de construcţie a interceptorilor de rachete, radarele sunt subalimentate, iar senzorii nu pot face distincţie între ogive şi alte obiecte.
De asemenea, armata SUA ar intenţiona să instaleze radarul din România înainte de a fi testat. Astfel, sistemul ar putea intefera cu reţeaua de telefonie mobile, de transmisie a datelor şi de emisie radio şi TV.
Un purtător de cuvânt al Agenţiei americane pentru apărare antirachetă a spus că această ipoteză este în curs de verificare şi a dat asigurări că, dacă vor fi probleme, SUA le vor rezolva. "Este ceva ce luăm foarte în serios", a adăugat el.