Diaconescu: Declaraţiile lui Tomac, strategie de a băga PMP în moarte clinică. Vrea să dea partidul pe de-a-ntregul sau bucăţi

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele PMP, Cristian Diaconescu, revine în spaţiul public cu precizări privind situaţia internă a partidului pe care îl conduce. Diaconescu afirmă că declaraţiile şi interviurile pe care Eugen Tomac, predecesorul său la preşedinţia partidului, le-a oferit recent nu ar fi decât “etape ale unei strategii de a băga Partidul Mişcarea Populară în moarte clinică”, pentru ca mai apoi să îl poată “oferi […] altor formaţiuni politice în schimbul unor beneficii personale iluzorii”.

“Îmi propusesem în aceste zile să păstrez tăcerea în legătură cu falsele frământări create în interiorul partidului, tocmai pentru a nu alimenta planul ticluit de o mână de colegi binevoitori de a vinde ieftin Partidul Mişcarea Populară.

Aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a canalelor oficiale de comunicare ale PMP, alimentarea liderilor PMP cu informaţii şi zvonuri false, precum şi declaraţiile şi interviurile pe care domnul Tomac le oferă nu sunt decât etape ale unei strategii de a băga Partidul Mişcarea Populară în moarte clinică, pentru ca mai apoi să îl poată oferi pe de-a-ntregul sau pe bucăţi altor formaţiuni politice în schimbul unor beneficii personale iluzorii”, a declarat Diaconescu într-o postare publicată marţi pe Facebook.

Liderul PNL adaugă însă că se simte dator să facă unele precizări legate de afirmaţiile lansate în spaţiul public de către Eugen Tomac cu privire la un eventual pact privind fuziunea PMP cu PNL, pe care Diaconescu este acuzat că l-ar fi agreat iniţial în schimbul funcţiei de ministru al Justiţiei.

“Totuşi, gândindu-mă la munca pe care eu şi mulţi alţi colegi din PMP, inclusiv fondatorul său, am depus-o încă de la înfiinţarea lui, la eforturile oamenilor din teritoriu care au dus, alături de noi, bătălii electorale, mânaţi doar de convingere şi nu de promisiunea unor funcţii vremelnice în administraţia publică, dar şi la votul de încredere primit de la sute de mii de români care au crezut şi cred în continuare că PMP are o voce diferită de a altora în politică românească, mă simt dator să fac următoarele precizări:

- Am un background profesional care îmi dă dreptul să nu mă împiedic şi nici să depind de vreo funcţie publică sau politică. Aşadar, în ceea ce priveşte discuţia cu lideri ai PNL pe care domnul Tomac o evocă, am participat la invitaţia şi rugămintea acestuia din urmă, nu la invitaţia liberalilor. În cadrul acelei întâlniri nu s-a vorbit în niciun moment de funcţia de ministru al Justiţiei, ci discuţia deschisă de domnul Iulian Dumitrescu a vizat o cu totul altă tematică, legată de fondurile europene.

- Înainte de acea întâlnire, domnul Eugen Tomac mi-a spus că a transmis către PNL lista cu solicitările de funcţii pe care o trimisese şi către domnul Ludovic Orban, atunci când erau împreună la guvernare.

- La întâlnirea de la Sinaia pe care domnul Tomac o aduce în discuţie nu s-a votat în unanimitate nicio fuziune. Pentru că situaţia era deosebit de tensionată, au fost puse în discuţie trei variante: fuziune, nicio fuziune sau colaborarea pe proiecte. Aceasta din urmă a fost şi cea care a fost supusă la vot şi aprobată. Întâlnirea de la Sinaia a arătat tuturor membrilor PMP că interesele unui grup nu se pot constitui în interesele întregului partid, iar munca de 7 ani a unor oameni de a construi o mişcare politică populară nu poate fi ştearsă cu buretele şi vândută la kilogram”, a explicat Cristian Diaconescu.

Preşedintele PMP susţine că, în urmă cu trei zile, i-ar fi propus lui Tomac să se înţeleagă în interior „pe temele pe care a creat şi alimentat disputa internă”: “Având în vedere că acest lucru nu s-a întâmplat, mă simt nevoit să nu mai particip la nicio întâlnire care are, până la urmă, drept efect destrămarea Partidului Mişcarea Populară. Refuz să particip la orice încercare de sabotare a existenţei şi viitorului PMP şi îmi doresc ca proiectele PMP să nu fie deturnate de interesele meschine ale unor colegi”.

În finalul mesajului său, şeful PMP a anunţat că va depune, marţi, în instanţă contestaţiile referitoare la încălcările Statutului PMP în legătură cu adunarea din 12 ianuarie.

“În prezent, partidul este blocat ca efect al mişcărilor întreprinse de domnul Eugen Tomac”, a conchis Diaconescu.

Context

Luni dimineaţa, preşedintele PMP, Cristian Diaconescu, a acuzat că Eugen Tomac, fostul şef al partidului, i-ar fi blocat accesul pe pagina oficială de Facebook a formaţiunii politice. Totodată, Diaconescu afirma că Tomac, după ce ar fi încercat la 12 ianuarie să “preia conducerea partidului”, acum încearcă să blocheze o şedinţă a CEN a PMP convocată statutar, în cadrul căreia va fi pusă în dezbatere şi propuse măsuri privind acţiunea “abuzivă” a fostului şef.

Diaconescu a mai anunţat că cel mai târziu marţi dimineaţă, încălcările grave statutare şi legale în legătură cu adunarea din 12 ianuarie vor face obiectul unor acţiuni în instanţă.

Colegiul Naţional al Partidului Mişcarea Populară s-a întrunit, la 12 ianuarie, cu prezenţa a 46 de lideri din 69 şi a hotărât convocarea Congresului PMP în data de 19 februarie pentru alegerea unei noi conduceri naţionale, cu procedură de vot online. Demersul vine la nici un an de când Cristian Diaconescu a fost ales preşedinte al PMP.

"Această mişcare a Colegiului Naţional este ilegală şi nestatutară şi aparţine unui grup care îşi doreşte ca PMP să fuzioneze cu PNL", a acuzat Cristian Diaconescu. Detalii aici.

Ulterior, la puţin timp după ce preşedintele PMP, Cristian Diaconescu, a anunţat că i-a fost blocat accesul la pagina oficială de Facebook a partidului şi a acuzat “gruparea Tomac” că încearcă să preia conducerea PMP în mod “abuziv”, pe platforma de socializare a apărut o postare a “puciştilor”. Semnatarii ei îl acuzau pe Diaconescu că lansează “neadevăruri” în spaţiul public privind caracterul “nestatutar” al şedinţei din 12 ianuarie.

“Pentru o corectă informare, toate convocările partidului s-au făcut pe grupul oficial de comunicare al PMP de pe Whatsapp şi pe e-mail. În consecinţă, pentru că domnul Cristian Diaconescu nu a dorit convocarea unei şedinţe a Colegiului Naţional PMP de mai bine 2 luni, 34 de membri ai Colegiului Naţional am convocat, prin aceleaşi mijloace, respectând prevederile statutare, un Colegiul Naţional pe 12 ianuarie. Convocarea a fost transmisă pe grupul de comunicare oficial de pe Whatsapp. Replica domnului Diaconescu a fost anunţată, la câteva minute, pe acelaşi grup oficial de comunicare al partidului, imediat după ce a fost trimis mesajul de convocare.

Toate aceste trimiteri în spaţiul public referitoare la modul nestatutar în care ar fi fost convocată şedinţa sunt neadevăruri. Conform Statutului PMP, articolul 134, Colegiul Naţional al PMP se poate întruni la convocarea unei treimi din numărul membrilor săi. Redăm prevederea statutară: ‘Art.134 Colegiul se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie la convocarea preşedintelui Partidului, la solicitarea Consiliului Executiv Naţional sau a cel puţin o treime din numărul membrilor săi’”, au scris cei din “gruparea Tomac” pe pagina oficială a PMP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne