Dezvăluiri. Ce ar fi cerut Zelenski în "Planul de victorie" pe care l-a prezentat la New York şi Washington [The Telegraph]

Rachete Storm Shadow de fabricaţie britanică (John Keeble/Getty Images)
Redacţia
29.09.2024

"Planul de victorie" pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a prezentat săptămăna aceasta adminsitraţiei Biden şi fostului preşedinte Donald Trump ar fi fost menit să-l convingă pe Joe Biden că permisiunea de a lansa rachete britanice Storm Shadow în Rusia poate schimba cursul războiului, relatează The Telegraph.

Surse ucrainene din domeniul apărării au declarat că strategia prezentată de Zelenski s-ar fi axat pe obţinerea permisiunii de a utiliza rachete occidentale pentru a dezmembra rutele logistice ruseşti utilizate pentru aprovizionarea forţelor sale din Ucraina.

Kievul consideră că întreruperea livrărilor de arme, muniţie, combustibil şi alimente din Rusia va face ca poziţiile Moscovei de-a lungul liniilor frontului să devină nesustenabile.

Ucraina ar încerca apoi să folosească 14 brigăzi noi, înarmate şi instruite de ţările NATO, pentru a organiza ofensive terestre în încercarea de a recâştiga iniţiativa pe câmpul de luptă.

„Dacă putem întrerupe lanţul logistic din interiorul Rusiei, acest lucru va paraliza armata rusă pe linia frontului. Nu-şi va putea muta vehiculele, oamenii nu pot rămâne fără hrană şi nu pot folosi muniţia pe linia frontului. [...] pur şi simplu nu avem suficiente instrumente pentru a desfăşura această activitate. Următoarea etapă este să asigurăm tot ceea ce este necesar pentru noile brigăzi ucrainene... Este foarte important să obţinem paritate cu Rusia”, a declarat o sursă ucraineană.

Oficialii militari ucraineni au realizat o hartă detaliată a fiecărei ţinte militare din interiorul Rusiei şi aflate în raza de acţiune de 305 km a rachetelor Storm Shadow de fabricaţie britanică şi Atacms furnizate de americani.

Ţintele includ depozite de muniţie şi combustibil, aerodromuri şi centre de comandă utilizate pentru a purta război în Ucraina.

Cu toate acestea, Zelenski părea să nu fi reuşit să-l convingă pe Biden că strategia sa este suficientă pentru a justifica atacurile transfrontaliere în Rusia cu rachete occidentale.

Preşedintele american a rezistat presiunilor de a relaxa restricţiile privind armele, pe fondul temerilor că Vladimir Putin ar putea riposta cu forţă letală împotriva bazelor militare europene şi americane. Dar a anunţat planuri pentru o reuniune la nivel de lideri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania luna viitoare pentru a coordona sprijinul militar din partea a aproximativ 50 de susţinători ai Kievului.

„Vom urmări conţinutul punctelor din 'Planul de victorie' împreună cu partenerii noştri”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic de vineri.

Potrivit liderului ucrainean, „capacităţile cu rază lungă de acţiune” au fost „luate în considerare” după călătoria sa diplomatică în SUA.

Biden ar fi „dispus” să permită Ucrainei să utilizeze rachetele Storm Shadow dacă acestea pot fi desfăşurate ca parte a unei strategii mai ample.

În ciuda faptului că rachetele au fost fabricate şi donate de Marea Britanie, preşedintele deţine un drept de veto de facto asupra utilizării lor în Rusia, deoarece folosesc un sistem de ochire clasificat furnizat de SUA.

Alţi lideri occidentali, despre planul lui Zelenski

Premierul britanic, Sir Keir Starmer, a sprijinit în mod privat loviturile transfrontaliere, în timp ce Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a aprobat public această mişcare.

„Consensul general şi mentalitatea Casei Albe este de a fi de acord cu acest lucru, dar trebuie să facă parte dintr-un plan. Este o singură piesă de echipament, care prezintă un risc destul de ridicat fără nicio strategie.

Americanii doresc o strategie coerentă, din care focurile lungi ar putea juca un rol. Vor să ia decizii holistice privind sprijinul în următoarele aproximativ trei luni”, a declarat un oficial european familiarizat cu discuţiile.

Observaţiile sursei sugerează că Ucraina ar trebui să obţină promisiuni suficiente pentru a dota cele 14 brigăzi noi planificate, care ar fi utilizate în tandem cu loviturile cu rază lungă de acţiune pentru a schimba cursul războiului.

Zelenski s-a plâns anterior că sprijinul militar occidental în scădere înseamnă că nu este suficient pentru a înarma nici măcar patru dintre aceste brigăzi.

Dar preşedintele ucrainean a fost avertizat că încercările sale de a creşte presiunea asupra lui Joe Biden pentru a slăbi restricţiile privind Storm Shadow s-ar putea întoarce împotriva sa. El a făcut în mod repetat declaraţii despre diverse solicitări către Occident, în încercarea de a determina Casa Albă să îşi schimbe politica.

„De fiecare dată când o face, îi enervează pe oameni şi mai mult”, a declarat un oficial dintr-o ţară NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor