Dezbatere TV. "Cataramă spunea clar că nu-l susţin o grămadă din PNL pe Iohannis, că e o piatră de moară care scufundă lista de la Senat"

Presedintele Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.09.2024

Preşedintele Klaus Iohannis scufundă PNL-ul, are acest mare talent de a trage PNL-ul tare în jos, iar acest lucru e confirmat şi de o parte dintre liberali, aşa cum a spus şi Viorel Cataramă, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie, într-o dezbatere pe tema posibilei candidaturi a şefului statului care a avut loc în emisiunea "Bună, România", realizată de jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu.

La dezbatere a participat şi liderul PNL Virgil Guran, care a încercat să-i ia apărarea preşedintelui Iohannis.

Redăm mai jos o parte din discuţia din platoul TV:

Răzvan Zamfir: Cum interpretaţi situaţia asta în care aflăm că nu se mai discută prea mult, poate doar strict aşa, formal, la nivelul conducerii coaliţiei? O simţiţi ca pe o apropiere a PNL-ului de USR, de alte forţe de dreapta care or mai fi, care mai sunt, care vor apărea, sau credeţi că e doar aşa un joc înainte de alegeri ca să-şi maximizeze scorul electoral fiecare partid?

Ştefan Pălărie (USR): Eu sunt coleg de comisie cu domnul Guran, într-adevăr în Comisia de Muncă, dar o să vă răspund direct la întrebare. Domnul Guran e un om de bună credinţă în cea mai mare parte a timpului, am avut şi neînţelegerile noastre, dar cred că acum, de data asta, apropo de ce se întâmplă în coaliţie, domnul Iohannis chiar scufundă PNL-ul. Are acest mare talent de a trage PNL-ul atât de tare în jos, inclusiv cu criza asta, ori jucată ca o piesă de teatru, ori cu adevărat provocată, dar e limpede că şi domnul Iohannis a avut o grămadă de veşti proaste în ultima vreme, de la pierderea caselor, nominalizare NATO, Comisie Europeană – numai veşti proaste, niciun succes.

Dar pare că a început aşa, într-o formă de spirală, ştiu eu, o criză puternică în PNL. Eu nu mai ştiu ce să cred mai repede, pentru că într-o altă emisiune l-am avut pe domnul Cataramă, tot coleg PNL, care spunea foarte limpede şi clar că nu-l susţin o grămadă de colegi PNL, nu-l susţin pe domnul Iohannis pentru a veni la Senat, că e o piatră de moară care trage în jos. Oriunde ar candida în ţara asta, chiar şi la Bucureşti, nu va face altceva decât să scufunde lista.

Am văzut, cel puţin apropo de ce spuneaţi dumneavoastră de polul de dreapta şi invitaţia pe care doamna Elena Lasconi a făcut-o cât se poate de limpede pentru a forma un pol de dreapta, cu nişte condiţii care încep să se îndeplinească, se pare, natural. Adică o parte din PNL, cel puţin din ce în ce mai vocală, se îndepărtează de Iohannis şi asta era una dintre cele două elemente invocate de doamna Lasconi. Repet, au anumite declaraţii şi se înmulţesc, şi ca număr de autori şi ca intensitate, cel puţin, a negativităţii faţă de preşedintele Iohannis.

Acum să vedem ce se întâmplă cu îndepărtarea faţă de PSD. Dacă este o îndepărtare într-adevăr reală. Joacă oare PNL o piesă de teatru, adică se va cuibări înapoi la pieptul PSD-ului cu prima ocazie? Numai că asta din nou îi vulnerabilizează pe colegii de la PNL, pe care, cum spuneam, îi respect în cea mai mare parte a timpului, în sensul că atunci când fac lucruri bune. Deci îi vulnerabilizează pentru că nu pot să fie credibili. Am mai spus asta şi în emisiuni trecute. Nu poţi să spui că eu sunt de dreapta, dar chiar sunt de dreapta. Veniţi la mine că sunt de dreapta, asta în timp ce guvernai cu PSD-ul.

Şi domnul Guran spunea mai devreme că s-au strâns nişte lucruri care nu funcţionau. Mie îmi pare rău că au funcţionat, se pare, şi creşterea taxelor, şi creşterea taxării pe contractele part-time, şi taxa pe boală au funcţionat când s-au înţeles pe ele. Nu, doar spun aşa că îmi pare rău că la rele s-au înţeles, dar acum pare că unde nu s-au mai înţeles şi unde a fost, se pare, mărul discordiei, ăsta cel mai proaspăt, e legea asta cu dedicaţie dată pentru un singur om.

Radu Buzăianu: Înainte să mergem la domnul Kocsis, mai trec un pic pe la domnul Guran cu o escală. Domnule Guran, ca să mă clarific, dvs. astăzi sunteţi în tabăra din PNL care mai degrabă crede că Iohannis pe listă e un lucru bun sau sunteţi între cei, hai să zicem, sceptici?

Virgil Guran (PNL): Domnule, nu ştiu, nu cred neapărat. Eu sunt în tabăra PNL şi consider, democratic, că are dreptul să candideze domnul Iohannis, dar sincer, nu mă frământă atât de mult această candidatură, mă frământă ce avem de făcut în ţară şi aşa mai departe. Credeţi-mă că nu există această frământare pe care o văd la opoziţie.

Răzvan Zamfir: Deci nu e mare subiect pentru PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor