Deutsche Welle: Alegerile locale din România ţin loc de carnavalurile occidentale

Epoch Times România
10.06.2012

În România există o criză a sărbătorilor şi atunci alegerile locale se transformă într-un spectacol pentru care administraţiile locale cheltuiesc sume foarte mari, arată Deutsche Welle.

Dezbaterile nu sunt ”serioase”, iar majoritatea cetăţenilor nu ştie prea bine ce votează, ”totuşi odată la patru ani se crează o veritabilă ambianţă de sărbătoare”. Primăriile cheltuiesc brusc o mulţime de bani pentru tot felul de lucruri, nu neapărat folositoare, dintr-un motiv electoral transparent, dar poate şi dintr-un impuls mai puţin conştient care inserează viaţa comunitară în insondabile mişcări ciclice. România nu cunoaşte tradiţia carnavalurilor, care colorează periodic viaţa oraşelor occidentale, după cum nu are nici măcar norocul unei sărbători naţionale, aşa cum a avut cândva la 10 mai, când sensul politic se putea suprapune, spre bucuria absolut neumbrită a tuturor, peste vechea serbare a renaşterii naturii”, se arată în comentariul Deutsche Welle.

România suferă de ”o criză a sărbătorescului” şi atunci ”odată la patru ani, parcurile se umplu de flori şi fanfare, podurile sunt decorate cu ghirlande, străzile sunt spălate, se inaugurează pieţe şi ştranduri, se taie panglici şi peste tot pare să curgă un belşug fără precedent”, notează DW.

”Demagogia candidaţilor, ridicolul situaţiilor, grotescul ambiţiilor sunt trăite îndeobşte ca un spectacol, cu o distanţă care îngăduie o critică suficient de îngăduitoare. Societatea ne-partizană nu percepe cu adevărat tensiunea luptei politice pe care militanţii de profesie o trăiesc, astenic, la cele mai înalte temperaturi”, se mai arată în comentariu.

Demagogia candidaţilor, ridicolul situaţiilor, grotescul ambiţiilor sunt trăite îndeobşte ca un spectacol.

Concluzia autorului este că, în pofida unor cheltuieli, de multe ori fără rost, ”o democraţie care trăieşte alegerile ca pe o sărbătoare este, în ciuda neajunsurilor sale, o democraţie funcţională”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor