Deputaţii Marina Tauber şi Ilan Şor au fost lăsaţi fără imunitate parlamentară

Dumitru Robu, Procurorul General interimar al R. Moldova
Dumitru Robu, Procurorul General interimar al R. Moldova (parlament.md)

Legislativul de la Chişinău a încuviinţat joi, 26 mai, ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor din fracţiunea parlamentară a Partidului politic ”Şor”, Marina Tauber şi Ilan Şor.

Parlamentul a examinat şi a adoptat hotărârile privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a celor doi deputaţi, în vederea arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată penală a acestora.

Toate cele patru hotărâri au fost prezentate şi adoptate în mod separat, cu voturile deputaţilor din fracţiunea parlamentară ”Partidul Acţiune şi Solidaritate” şi din cea a Partidului politic ”Şor”.

Cererile privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a celor doi deputaţi în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată penală au fost adresate preşedintelui Parlamentului de către Procurorul General interimar, Dumitru Robu, pe 19 mai anul curent.

Acesta a susţinut în plenul Parlamentului că prin diverse metode, Tauber şi Şor au pus în aplicare planul infracţional prin care o companie urma să răscumpere de la BEM credite. Tauber a obţinut şi integrat mijloacele pentru a-şi spori proprietăţile în Moldova şi în străinătate.

Totodată, Dumitru Robu a dat asigurări că de această dată dosarul în care sunt vizaţi Ilan Şor şi Marina Tauber o să aibă finalitate şi va ajunge în judecată. „În viitorul apropiat cetăţenii vor afla care au fost circumstanţele care au stat la baza scoaterii doamnei Tauber de sub urmărire penală în 2019, nu motivele de drept, dar de fapt”, a menţionat Procurorul General interimar.

În 2017, Ilan Şor a fost condamnat în dosarul „furtul miliardului”, iar în 2019 a fugit din ţară, după schimbarea guvernării. El a mai fost lăsat fără imunitate anterior pentru a fi cercetat şi trimis în judecată pe nouă capete de acuzare, între care escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, fals în declaraţii, delapidarea averii străine şi abuz de serviciu, relatează Radio Europa Liberă.

Marina Tauber, vicepreşedinta Partidului „Şor”, s-a aflat şi ea în arest în 2019, fiind cercetată pentru participare la devalizarea sistemului bancar, dar ancheta n-a avut finalitate şi ea a fost scoasă de sub urmărire penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe