Deputat USR: E o greşeală să mergem noi haiduceşte în Parlament cu propunere de Guvern monocolor

Tudor Benga
Tudor Benga (Epoch Times România)

Deputatul USR Tudor Benga crede că este o mare greşeală strategia partidului pe care îl reprezintă, de a merge în Parlament la vot cu o propunere de Guvern monocolor, condus de Dacian Cioloş, care nu are o majoritate asumată în jurul său.

"Vă spun şi vouă ceea ce le-am spus conducerii USR PLUS şi colegilor mei parlamentari încă de marţi seară: anume că e o greşeală să mergem noi haiduceşte în Parlament cu propunere de Guvern monocolor în condiţiile în care nu avem strânsă o majoritate asumată pentru un astfel de Guvern. Noi am fost aceia care am susţinut din secunda în care i-am retras sprijinul lui Florin Cîţu că un Guvern fără o majoritate clară e ilegitim. Şi nu văd de ce ne apucăm acum să încercăm o majoritate de învestire la plezneală când e limpede ca lumina zilei că nu există susţinere parlamentară asumată pentru o astfel de soluţie", a declarat Tudor Benga.

Liderul USR a subliniat că democraţiile parlamentare funcţionează pe baza de majorităţi asumate.

"Ţară arde, România în clipa asta este esenţialmente pârjolită de Covid, şi nu ne mai permitem nici o zi de politicăreală de absolut nici un fel. Dacă nu există o majoritate asumată pentru un Guvern Cioloş atunci luni sau marţi cel târziu preşedintele Iohannis să convoace o nouă rundă de consultări, să facă apoi o nouă propunere de prim ministru, şi să nu mai pierdem vremea. Sigur că şi eu mi-aş dori ca USRPLUS să aibă hăţurile ţării integral în mână şi să putem implementa agenda noastră de reformă. Însă aşa ceva funcţionează şi e legitim doar atunci când primeşti acest mandat explicit de la alegători printr-o majoritate parlamentară asumată. Dacă ne ducem haiduceşte cu Guvern monocolor USRPLUS în Parlament săptămâna viitoare şi e respins vom fi pierdut aiurea zile preţioase înspre învestirea unui Guvern cu puteri depline. Dacă ne ducem cu el şi e admis (o variantă pe care eu nu o consider complet imposibilă dar extrem de improbabilă) atunci populaţia va conchide (oare a câta oară??) că de fapt jocurile se fac tot în culise, în aranjamente ascunse şi şmechereală dâmboviţeană, că una se vorbeşte şi cu totul alta se face", a afirmat Tudor Benga.

Iar în condiţiile acestea, a continuat deputatul, se pune întrebarea de ce s-ar mai duce vreodată românii la vot sau de ce ar mai avea vreodată încredere în ceea ce spun politicienii.

"De ce ne-ar mai asculta vreodată când îi îndemnăm să se vaccineze sau când le spunem că unii sau alţii dărâmă justiţia sau statul de drept? Sunt complet exasperat şi eu de cât de cinic joacă de luni de zile echipa aşa zis câştigătoare, dar asta nu înseamnă că asta este o scuză pentru noi USRPLUS să intrăm în hora absurdului politic românesc. Repet, din punctul meu de vedere, ambele posibile rezultate ale unui demers de Guvern monocolor USRPLUS în Parlament vor fi păguboase pentru România, fie pe termen scurt prima, fie pe termen mai lung a doua. Şi de aceea nu înţeleg de ce o facem şi nu o voi susţine nici acest demers când ne întrunim în Comitetul Politic al USRPLUS pentru a lua decizia finală", a adăugat Tudor Benga.

În final, parlamentarul şi-a exprimat speranţa ca până la urmă preşedintele Iohannis va înţelege "că este absolut suicidal politic şi complet iresponsabil pentru ţară să forţeze un nou Guvern Florin Cîţu".

"Cred sincer că dacă preşedintele va forţa o astfel de a doua nominalizare va scăpa complet caii din frâu şi vom ajunge la anticipate, indiferent de preferinţa preşedintelui sau nu pentru acestea, fiindcă va intra şi CCR în joc. Şi mai cred că anticipatele în următorul an de zile ar fi o catastrofă pentru România fiindcă vor aduce absolut inevitabil o majoritate covârşitoare PSD şi AUR la putere. Iar de unde speranţa în 2020 fusese pentru 8 ani de creştere, reformă şi apropiere de Occident, vom lua cel mai probabil calea celorlalte regimuri iliberale est-europene şi vom rata şansa enormă pentru care societatea asta s-a luptat 3 ani de zile din ianuarie 2017 şi de la OUG13 încolo", a conchis Tudor Benga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne