Deputat USR acuză o "fraudă uriaşă" în Sănătate: Sunt fapte penale cu consecinţe deosebit de grave

Emanuel Ungureanu
Emanuel Ungureanu (Epoch Times România)

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a acuzat Ministerul Sănătăţii, condus de Sorina Pintea, de implicare într-o "fraudă uriaşă". Mai exact, 700.000 de euro ar fi fost irosiţi până acum pe o cantitate uriaşă de vaccinuri antigripale cumpărate "fără respectarea caietului de sarcini" dintr-o licitaţie organizată în luna martie a acestui an.

"Funcţionari din Ministerul Sănătăţii, au decis, în mod ILEGAL, achiziţionarea a 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă, 6 luni-3 ani! Până în luna septembrie, au fost livrate deja, 50.000 de doze de vaccin care nu acoperă categoria de vârstă menţionată", a susţinut Ungureanu pe pagina sa de Facebook.

În postarea sa, deputatul USR a prezentat şi un scurt istoric al acestui caz, afirmând că Ministerul Sănătăţii a generat o licitaţie pentru cumpărarea de vaccin antigripal tetravalent, prin acord cadru, în luna martie a anului 2019. Acordul cadru are o durată de 4 ani şi Ministerul Sănătăţii urma să cumpere în 4 ani o cantitate de aproximativ 8 milioane de doze.

Totuşi, Ungureanu a subliniat faptul că Ministerul Sănătăţii "a achiziţionat un vaccin care nu corespunde cerinţelor din caietul de sarcini!".

"Mai precis, în loc să achiziţioneze un vaccin care să poată fi administrat grupelor de vârstă 6 luni - 64 ani, aşa cum este recomandat de OMS [Organizaţia Mondială a Sănătăţii – n.r.] şi cerut prin caietul de sarcini, Ministerul Sănătăţii condus de doamna Pintea, a cumpărat un vaccin care se poate administra doar persoanelor de la 3 ani în sus", a completat deputatul USR.

De altfel, Ungureanu a precizat că respectiva achiziţie a fost "realizată cu grava încălcare a legii şi cu tăcerea complice a doamnei ministru, Sorina Pintea".

Mai mult, deputatul insistă asupra faptului că "Direcţia Generală de Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătăţii este responsabilă direct de această gravă eroare" şi a promis că va "sesiza aceste fapte penale, cu consecinţe deosebit de grave, Direcţiei Naţionale Anticorupţie!".

"Această structură din Ministerul Sănătăţii este condusă de o doamnă care poartă numele de Amalia Şerban, o apropiată a Sorinei Pintea", a adăugat Ungureanu.

Deputatul USR a susţinut că Pintea, pe "toată perioada mandatului" ei, ar fi fost "interesată mai mult de efectuarea unor exerciţii de imagine greţoase decât de rezolvarea unor grave probleme din sistemul sanitar".

"Sunt convins că, în scurt timp, vom afla şi alte nereguli grave care s-au produs în timpul mandatului doamnei Pintea", a completat deputatul.

În încheierea mesajului său, Emanuel Ungureanu a transmis că "incompetenţa, indolenţa şi corupţia, ucid!".

Reacţia Sorinei Pintea

Ministrul demisionar al Sănătăţii Sorina Pintea a declarat duminică, potrivit HotNews, că a solicitat documente pentru a avea "o imagine completă a licitaţiei" şi a precizat că la procedura de achiziţie a acestor vaccinuri, "comisia de evaluare a procedat oarecum corect".

"Directorul de care spune domnul Ungureanu e angajat al Ministerului Sănătăţii de aproximativ 20 de ani, şi-a câştigat postul prin concurs. S-a făcut o economie de 22 de milioane de lei. Nu s-au cumpărat 1.500.000 de vaccinuri cu 45 lei, s-au cumpărat 1.490.000 de vaccinuri cu 41 de lei şi 10.000 de vaccinuri cu 45 de lei. Ca să fiu foarte clară. (...) Probabil va urma un val de plângeri penale, dar tot cu subiect şi predicat spun că eu nu mă tem. Nu am absolut nici cea mai mică problemă", a afirmat Sorina Pintea, la Antena 3.