Departamentul de Justiţie iniţiază un proces împotriva companiei Google pentru încălcarea legilor anti-monopol

Directorul general al Google, Sundar Pichai
Directorul general al Google, Sundar Pichai (Getty Images)

Departamentul de Justiţie (Department of Justice / DoJ) organizează un anunţ antitrust marţi seara, aparent confirmând un raport din această dimineaţă al Wall Street Journal că va iniţia mult aşteptatul proces antitrust împotriva companiei Google. Alături de DoJ, petente sunt 11 state, toate cu procurorii generali republicani: Texas, Arkansas, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Louisiana, Michigan, Missouri, Montana şi Carolina de Sud.

„Google este poarta de acces către internet şi un gigant de căutare”, a declarat Jeffrey A. Rosen, procuror general adjunct. „Google a obţinut un anumit succes în primii săi ani pe care nimeni nu îl neagă. Dar, aşa cum explică plângerea antitrust depusă astăzi, şi-a menţinut puterea de monopol prin practici de excludere care sunt dăunătoare. Aşa că Departamentul Justiţiei a stabilit că este necesar un răspuns antitrust care să aducă beneficii consumatorilor.

Dacă guvernul nu aplică legile antitrust pentru a permite concurenţa, am putea pierde următorul val de inovaţie. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil ca americanii să nu ajungă niciodată să vadă următorul Google”.

Rosen a spus că DoJ intenţionează să îşi continue anchetarea practicilor anticoncurenţiale ale giganţilor de social media.

În proces, este de aşteptat ca Departamentul Justiţiei să susţină că Google a folosit practici anticoncurenţiale pentru a-şi proteja poziţia de monopol ca forţă dominantă pe piaţa de căutări şi publicitate, care stau la baza reclamei extinse, data mining, conţinut video şi conglomerat de servicii de informare.

Iniţiativa ar fi prima provocare juridică semnificativă cu care s-a confruntat Google din partea autorităţilor de reglementare din SUA, în ciuda anilor de investigaţii asupra practicilor companiei.

O încercare din 2012 de a aduce compania în faţa instanţelor judecătoreşti pentru practici anticoncurenţiale a fost în cele din urmă respinsă, deoarece autorităţile de reglementare de la acea vreme nu erau sigure că pot face cazul să treacă. Din acel moment, valoarea companiei Alphabet a crescut până la un trilion de dolari (la preţul acţiunilor de astăzi).

Alphabet, compania-mamă a Google, deţine un avantaj important atât pe piaţa de căutări, cât şi de publicare a materialelor video. Compania domină piaţa căutărilor - cu aproximativ 90% din căutările internaţionale pe internet efectuate pe platforma sa - şi aproximativ trei sferturi dintre adulţii americani care apelează la youtube pentru video, aşa cum a raportat Journal.

În proces, Departamentul Justiţiei va spune că Google, deţinută de Alphabet, foloseşte o reţea de acorduri comerciale exclusive, prin care îşi striveşte concurenţii. Miliardele de dolari pe care le câştigă gigantul plătesc companii de telefonie mobilă, operatori şi browserele care, la rândul lor, sunt setate astfel încât motorul de căutare Google să fie prestabilit. Acest lucru împiedică concurenţii să poată accesa tipurile de interogări şi trafic de care ar avea nevoie pentru a-şi rafina propriul motor de căutare.

Google nu este doar furnizorul dominant de căutări online, ci şi un lider în publicitatea online şi în tehnologia mobilă - deţine sistemul de operare Android, precum şi un jucător puternic într-o gamă largă de alte servicii - cartografiere, software de productivitate online, cloud computing şi multe altele.

Un raport publicat vineri de Politico a menţionat că procurorii generali ai democraţilor nu vor semna plângerea.

Raportul menţionat a afirmat că procurorii generali democraţi favorizează o abordare bipartidă, condusă de stat, care acoperă un număr mai mare de probleme pe lângă monopolul asupra pieţei de căutare.