De ce trebuie să se transforme echipa Dan - Bolojan într-o "maşină de tocat public" pentru a forţa reforma reală a statului

Majoritatea reformistă nu va exista în Parlament decât dacă schimbăm regulile jocului. Iar Nicuşor Dan şi Ilie Bolojan au legitimitatea politică dar şi, acum din postura de preşedinte şi premier, cele mai mari două portavoci publice necesare pentru a biciui Parlamentul şi partidele să modifice legislaţia, a transmis fostul deputat USR Tudor Benga, care întreabă retoric "dacă nu acum, atunci când?".
"Partea bună despre democraţia românească în 2025 este că a reuşit, cum necum, să propulseze în cele mai importante două poziţii politice din stat, preşedintele şi prim-ministrul, pe cei doi politicieni care aveau cea mai mare cotă de încredere publică şi înainte de a ajunge în posturile cu pricina. Asta rezolvă, temporar, o problemă mare de legitimitate, ceea ce nu-i deloc puţin lucru. Partea proastă e mult mai largă şi mai variată, însă două sunt vital de înţeles rapid şi de către cei doi şi de către suporterii lor. Prima, e că cel mai probabil cota aia de încredere se va duce relativ repede la vale, e în natura lucrurilor, mai ales într-o situaţie complicată economic cum e cea a României de azi. A doua e că atât în cazul prim-ministrului, dar mai ales în cazul preşedintelui, puterea funcţiei vine într-o măsură foarte consistentă din tribuna de comunicare publică cu care vine la pachet", a afirmat Tudor Benga.
Politicianul a punctat că ambii titulari, atât Nicuşor Dan cât şi Ilie Bolojan, sunt oameni care şi-au construit reputaţia unor politicieni care mai degrabă fac decât vorbesc, lucru care de altfel le-a şi adus cel mai probabil cota de încredere de care vorbea mai sus.
"Însă aici intervine problema mare despre care nu-s convins că suficientă lume o înţelege: capacitatea ambilor de a genera schimbare şi mai ales reformă reală va depinde enorm de disponibilitatea lor de a vorbi cel puţin la fel de mult pe cât vor face. Iar lucrul ăsta e valabil mai ales pentru preşedintele Nicuşor Dan. Şi asta fiindcă statul în ansamblu nu e nici pe departe doritor de reformă, iar majoritatea parlamentară cu atât mai puţin. Singurul mod de a forţa reformă reală de la vârf pe un stat şi o clasă politică ce nu doresc reformă este folosind tribuna comunicaţională pe care ţi-o oferă prima şi a doua funcţie cele mai importante din stat pentru a biciui clasa politică şi a arăta electoratului exact unde sunt blocajele şi cine le întreţine şi de ce", a declarat Tudor Benga.
Fostul lider USR a explicat că acest lucru nu e deloc simplu, "ba din contră e al naibii de complicat şi destui alţi şefi de stat şi de guvern de pe lumea asta şi-au rupt gâtul politic luându-se la trântă cu majorităţi parlamentare ostile reformei."
"Însă într-o Românie în care încrederea atât în stat, cât şi în clasa politică sunt pur şi simplu prăbuşite, nu există altă soluţie. Fiindcă pe măsură ce timpul trece şi măsurile economice vor eroda încrederea şi în cei doi politicieni cei mai credibili ajunşi acum în mod aproape nesperat în fruntea statului şi guvernului, democraţia românească riscă să se surpe complet sub greutatea propriilor dezamăgiri. Şi de-asta eu unul argumentul ăsta că nu se poate face reformă adevărată fiindcă nu avem majoritate reformistă în Parlament nu o să îl accept decât dacă îi voi vedea pe preşedinte şi premier tocându-i public săptămânal pe parlamentari despre reformele necesare", a punctat Tudor Benga.
Fostul parlamentar a subliniat că se impune de urgenţă reformă electorală, reformă administrativ-teritorială, reformă a serviciilor de informaţii.
"Fiindcă majoritate reformistă în parlament nu va exista niciodată dacă nu facem reformă reală şi nu schimbăm regulile jocului. Iar dacă preşedintele şi premierul îşi folosesc enorma tribună comunicaţională publică pentru a toca în permanenţă Parlamentul şi partidele pe temele astea atunci fie vor obţine modificările legislative de care este nevoie, fie electoratul va şti exact cine s-a opus reformei atât de necesare în momentul în care vin următoarele alegeri. În România e prea târziu pentru paşi mici şi măsuraţi, dacă democraţia românească nu era deja în terapie intensivă n-am fi fost nevoiţi să anulăm alegeri ca o satrapie de lumea a treia. Dar acolo suntem, şi dacă nu schimbăm regulile jocului acum cât mai avem timp un an, doi trei poate, o să ne schimbe el pe noi ca societate de-o să vedem stele verzi", a conchis Tudor Benga.