Danemarca: Un far a fost mutat din cauza eroziunii ţărmului [video]

Un far se afla la o distanţă de şase metri de mare şi era în pericol de prăbuşire. Pentru a-l salva, a fost transportat de-a lungul unor şine şi mutat 70 de metri în interior.
Farul Rubjerg Knude
Farul Rubjerg Knude (screenshot tramite video Youtube)

În Danemarca, în nordul peninsulei Jutland, între oraşele Lønstrup şi Løkke, există un vechi far, numit Rubjerg Knude. Farul are 23 de metri înălţime, a fost construit în 1899 şi inaugurat în 1900, dar de câţiva ani este inactiv şi, cu timpul a devenit o destinaţie turistică populară. Când a fost construit, farul se afla la aproximativ 200 de metri de mare, dar odată cu eroziunea ţărmului, această distanţă s-a redus din ce în ce mai mult, ajungând la circa şase metri.

Pentru a preveni ca eroziunea să provoace prăbuşirea farului - lucru care, potrivit previziunii experţilor, ar fi putut avea loc până în 2023 - s-a decis mutarea acestuia cu 70 de metri spre interior. Pentru salvarea farului, în ultimul an a fost studiată o operaţiune cu un cost total de 5 milioane de coroane daneze (aproximativ 670 de mii de euro).

Operaţiunea a fost pusă în practică la 22 octombrie, când farul, cu o greutate de 720 de tone, a fost ridicat de la bază şi transportat pe două şine construite în acest scop. Deplasarea a durat 10 ore, farul fiind transportat cu o viteză medie de aproximativ 8 metri pe oră.

Pentru a justifica cheltuiala, care a fost suportată de autorităţile locale şi guvernul danez, ministrul Mediului, Lea Wermelin, a menţionat că farul este o „comoară naţională”.

Farul a încetat să funcţioneze în 1968 şi de atunci a fost transformat în muzeu. Farul şi caracteristicele dune de nisip care îl înconjoară atrag aproximativ 250 de mii de turişti din întreaga lume în fiecare an.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură